Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Arwin van Soest heeft zijn draai al gevonden bij LRC Leerdam

06 dec 2018, 07.19Nieuws
(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

LEERDAM - Arwin van Soest maakte afgelopen zomer de overstap van HSSC'61 naar eersteklasser LRC Leerdam. De jonge aanvallende middenvelder gunde zich de tijd zich aan te passen en aan het niveau te wennen. Hij veroverde echter direct een basisplaats en speelde dit seizoen alles. Onlangs verlengde hij zijn contract in Leerdam.

Het is hard gegaan met Van Soest. Hij debuteerde onder Marten Boverhof op jonge leeftijd bij Heicop. Nadat hij een basisplaats veroverde beleefde hij afgelopen jaar een topseizoen, waarin hij 17 competitiegoals maakte. Van Soest vindt dat hij op Het Plein precies de juiste trainer op het juiste moment trof.

"Van Marten heb ik tactisch heel veel geleerd", zegt Van Soest. "Afgelopen jaar viel het onder Gerrit Molenaar op zijn plek. Met Floris Kool voorin en mij in een vrije rol vanaf links ging het lopen. Die 17 doelpunten zijn mooi, al nam ik ook de strafschoppen."

Hij verscheen bij Kozakken Boys op de radar, maar Van Soest weet dat die stap nog te vroeg komt. "Ik heb daar vorig jaar een testwedstrijd gespeeld en als het goed is houden ze me nog wel in de gaten. Maar zo ver ben ik echt nog niet. Hier bij LRC gaat het al beter dan ik vooraf gedacht had."

Groot verschil
Van Soest weet wat het is om stappen te maken en weet ook dat dat tijd kost. In de jeugd ging hij ieder jaar vervroegd over en toen hij de stap naar het eerste elftal maakte, had hij wel wat tijd nodig zich aan te passen. "Het verschil tussen de jeugd en een eerste elftal is gewoon groot", ziet Van Soest ook als trainer van de JO19 bij HSSC'61. "Ik had verwacht dat de stap naar LRC ook tijd zou kosten", zegt Van Soest. "Dat ik alles speel is heel mooi natuurlijk, dat verwacht je niet. Ik had me er op ingesteld zeker in het begin op de bank te zitten."

De Leerdammers hebben echter vertrouwen in de jonge Van Soest, die als aanvaller speelt. "Ik ben niet het type sterke spits, maar als ik in mijn voeten wordt aangespeeld en er veel bewegende spelers zijn, kan ik daar best uit de voeten", zegt Van Soest.

Onlangs werd zijn verblijf op Bruinsdeel al met een jaar verlengd. "Mijn insteek is altijd geweest hier zeker twee of drie jaar te blijven. De club kwam vroeg, daar spreekt vertrouwen uit. En ze straalden ook uit mij te willen houden. Dat was voor mij een goede reden om al bij te tekenen."

Beter worden
Van Soest hoopt die stap omhoog ooit nog wel te maken. "Maar eerst wil ik hier belangrijk worden voor het team en mezelf ontwikkelen. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk doelpunten maken en assists geven, maar voetballend kan ik nog veel leren. Ik wil al m'n duels winnen en mijn handelingssnelheid moet omhoog. Het gaat vaak best goed, maar ook wel eens mis. Om echt beter te worden moet het gewoon altijd goed gaan."

Familiedingetje
Van Soest gaat serieus met zijn voetbalcarrière om. Op vrijdagavond drinkt hij geen alcohol en duikt redelijk op tijd zijn bed in. Die vrijdag is overigens de enige dag in de week waarop Van Soest niet met voetbal bezig is. Op maandag en woensdag is hij als trainer op Het Plein aanwezig. Dinsdag, donderdag en zaterdag traint en speelt Van Soest bij LRC. En op zondag zit hij vaak bij Feyenoord in De Kuip.

En dan is hij doordeweeks voor zijn werk ook nog volop met sport bezig. Na zijn opleiding Sport en Bewegen geeft hij kinderen in Utrecht tijdens de buitenschoolse opvang sportles. Het is geen toeval dat Van Soest in het onderwijs actief is. Zijn vader is directeur van een basisschool, iets wat zijn opa ook al was. "En mijn broertje doet de opleiding Onderwijsassistent", zegt Van Soest. "Het zal wel een familiedingetje zijn." 

Handhaving
Waar Van Soest al vanaf het begin van het seizoen zijn draai heeft gevonden, deed zijn ploeg er wat langer over. Na een moeizame start van de competitie, wonnen de Leerdammers afgelopen weekend tegen Geinoord voor de derde week op rij. "Ons doel is handhaving", weet Van Soest. "We hebben nu een mooie stap gemaakt, maar we moeten onze punten blijven pakken. Als je wint, krijg je meer vertrouwen. Dat moeten we op het veld ook uitstralen. Dan zie je dat we zoals tegen Montfoort ook gewoon van sterke tegenstanders kunnen winnen."

Maarten van Hoogevest

Verslaggever regio Leerdam Mail Maarten >
Lees meer over : Arwin van Soest, LRC, LRC Leerdam