Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Bijzondere zaterdag voor Gerard en Patrick Sas

22 okt 2015, 07.00Nieuws
(foto: Teus Admiraal)

SLEEUWIJK – David tegen Goliath. Zo mag je op papier de bekerkraker tussen derdeklasser Sleeuwijk en topklasser Kozakken Boys zaterdag op sportpark De Roef (aanvang 15.00 uur) wel noemen. Maar ook broertje tegen grote broer. Dat laatste door een veelvoud van ex-Kozakken Boys-spelers die tegenwoordig de kleuren van Sleeuwijk verdedigen.

Maar er is nog meer dat speelt. Het wordt namelijk ook een bijzondere dag voor de familie Sas. Een bijzonder sentiment is dat Gerard Sas, voorzitter van de supportersvereniging van Kozakken Boys, bij Sleeuwijk zijn zoon Patrick Sas als centrumverdediger treft. Dus is het duel ook nog eens een duel tussen ‘vader en zoon’.

“Ik heb een soort dubbel gevoel”, lacht Gerard Sas, die nog altijd trots is op zijn zoon dat hij acht jaar geleden in Kozakken Boys 1 speelde. “Ik kan nu eindelijk Patrick weer eens zien voetballen. Door mijn functie als voorzitter van de supportersclub kan ik tegenwoordig nooit meer bij Patrick gaan kijken. Dat vind ik wel jammer temeer daar hij na een paar moeilijke jaren nu bij Sleeuwijk zijn draai heeft gevonden. Ik kijk er erg naar uit.”

Leuk
Voor nu Sleeuwijker Patrick Sas (29) is het een ontmoeting met zijn vader en met de club waar hij ooit furore maakte. “Altijd leuk om tegen je oude club te spelen. En het is nu wel tegen de kampioen van de zaterdagamateurs.”

Patrick Sas verliet een aantal jaren geleden De Zwaaier om elders zijn heil te gaan zoeken. Hij streek onder meer neer bij Achilles Veen, VVGZ, Rijswijkse Boys en nu Sleeuwijk. “Ik ben zelf ook wel trots dat ik in het eerste van Kozakken Boys heb gespeeld. Ik ben toen weggegaan omdat de concurrentie door spelers van buitenaf te groot werd. Ik wilde gewoon voetballen.”

Inmiddels is Patrick Sas een ingeburgerde Sleeuwijker. “Met Kozakken Boys heb ik niet zo veel meer. Ik woon in Sleeuwijk en ik speel met een lekkere groep bij een leuke vereniging”, klinkt het op eerlijke toon. Het duel met zijn oude club is dan wel bijzonder, maar om de wedstrijd tot ‘match of the year’ te bombarderen gaat hem te iets ver. “Zo’n wedstrijd tegen Woudrichem van vorige week heeft hier in Sleeuwijk toch een grotere lading.”

Sensatie
Vader Gerard Sas houdt het er op dat de club waar hij de supportersclub van leidt zich niet laat verrassen. “Met alle respect voor Sleeuwijk, maar Kozakken Boys is aan zijn stand verplicht te winnen. Verliezen van Sleeuwijk betekent voor de Boys dat er dan nog zeker tien jaar over zo’n sensatie wordt gesproken. Natuurlijk zijn er geluiden vanuit de supporters dat Danny Buijs de sterkste formatie het veld in moet brengen. Maar hij bepaalt. Voor Sleeuwijk denk ik is het zaak om de stand zo lang mogelijk laag te houden.”

Patrick Sas: “Ik heb veel zin in het duel. Stiekem hoop je natuurlijk op een stuntje. Het zal wel niet, maar je weet nooit. Ik speelde met Kozakken Boys toen ook mee tegen Ajax voor de beker en toen waren wij ook dichtbij een stuntje”, besluit de oud-Kozak glimlachend. Ajax had toen een verlenging nodig om de Boys op de knieën te krijgen.

‘Mister Kozakken Boys’
“Zie het duel ook maar als een verlate, verkapte opening van ons gerenoveerde sportcomplex”, reageert ‘Mister Kozakken Boys’ en Sleeuwijk-trainer Philip den Haan. Ook voor Den Haan is het als oud-Kozakken Boys-speler een bijzondere ontmoeting. “We waren heel blij dat we eindelijk eens een keer de poulewedstrijden overleefden. Nu dit vervolg. Dit is natuurlijk voor Sleeuwijk en het team  een pracht affiche.”

“De wedstrijd tegen Kozakken Boys is gewoon één van de uitdagende dingen. Inderdaad grote broer tegen broertje. We hebben heel veel Kozakken Boys verleden in onze groep die als voetballer in jeugdteams bij Kozakken Boys samen speelden.”

Kortste weg
De huidige Sleeuwijk-trainer benadert de wedstrijd tegen nog steeds ‘zijn club’ niet veel anders dan de competitiewedstrijden. “Wij analyseren wel de beelden van Kozakken Boys en ik heb oud Kozakken Boys leider Henk de Jong bij ons al een paar keer langs de lijn zien scouten”, zegt hij met een grijns. En lachend: “Het is voor ons wel de kortste weg Europa in te kunnen. ”

Of Kozakken Boys met de sterkste opstelling komt, weet ik Den Haan niet. “De Boys hebben natuurlijk een brede selectie en die zullen ze wel gebruiken. Ze hebben natuurlijk nog andere verplichtingen aan hun hoofd.”

Behalve het duel tegen Sleeuwijk vraagt voor Kozakken Boys ook volgende week woensdag het bekerduel tegen HBS de nodige aandacht. Zowel Sleeuwijk als Kozakken Boys had afgelopen zaterdag een slechte ‘generale’. Beide teams moesten de eer aan de tegenstander laten.