Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

BZC'14: Geschenk uit de hemel of noodzakelijk kwaad?

17 okt 2018, 07.23Nieuws
(foto: Gerald van Zanten)

BRAKEL/ZUILICHEM - De fusie tussen Brakel en Zuilichem is eindelijk officieel een feit. We peilden de reacties bij de KNVB, een voor-stemmer én een tegen-stemmer.

De datum 10 oktober 2018 zal voor altijd de boeken in gaan als een historische dag voor het voetbal in de gemeente Zaltbommel. Op die bewuste woensdag werd immers gestemd over een fusie tussen de voetbalverenigingen van Zuilichem en Brakel. Voorafgaand aan de beide ledenvergadering was de stemming optimistisch en dat optimisme bleek gegrond. Ruim 2/3 van de benodigde leden bij beide clubs stemde vóór een fusie. Daardoor is de Brakel-Zuilichem-Combinatie'14 vanaf 1 juli 2019 dan ook daadwerkelijk een feit.

Dat de noodzaak van een dergelijke actie hoog is, blijkt al een lange tijd. Beide clubs lopen om verschillende redenen op hun allerlaatste benen. Mede daarom komen de jeugdteams sinds 2014 al onder de verzamelnaam BZC'14 uit. Ook op het gebied van faciliteiten kon de fusie niet lang meer op zich laten wachten. De meest verstokte voetballiefhebbers zullen spreken van twee nostalgisch aandoende sportcomplexen, maar spelers, leden en toeschouwers weten wel beter: anno 2018 zijn dergelijke sportparken en -verenigingen niet meer representatief.

Opstapje
Dat beaamt Zuilichem-speler Maurits van Heusden. Hij maakte in de zomer van 2017 de overstap van Brakel naar aartsrivaal Zuilichem en ziet in dat de fusie tussen de twee clubs niet langer op zich kon laten wachten: "Dit is voor beide clubs en dorpen het beste. De jeugd is niet voor niks al jaren samen, dat was het opstapje richting het grote werk. En bij de senioren van Zuilichem hebben we ook al regelmatig spelers tekort. Ik verwacht wel dat dat dan opgelost is. De noodzaak is groot; zowel financieel als qua faciliteiten."

Van Heusden is dan ook benieuwd in hoeverre de gemeente Zaltbommel gaat bijdragen aan de nieuwe multifunctionele accommodatie: "Je ziet wat zij recentelijk aan het nieuwe complex van Nivo Sparta hebben bijgedragen. Dan ben ik benieuwd of ze dat bij BZC ook gaan doen. Maar ik verwacht dat de gemeente wel moet."

Kortzichtig
Die mening is ook KNVB-ambassadeur Frans Sterrenburg toegedaan: "Ik wil de beide besturen, persoonlijk, maar ook namens de KNVB, complimenteren. Ze hebben al héél lang moeten wachten en ik hoop dat de instanties nu ook écht over de brug gaan komen", aldus Sterrenburg, die in de omgeving vaak een lange nasleep zag bij de diverse fusies tussen rivaliserende clubs.

"Maar het is wel gewoon de toekomst. En van mij mag het nog op veel meer plaatsen gebeuren. Ik vind het kortzichtig om als ouders te zeggen dat hun kind niet bij een bepaalde fusieclub mag gaan voetballen. Dan hebben ze als ouders een antipathie, terwijl het de jeugd in principe niet uitmaakt waar ze moeten voetballen. Er wordt weleens gezegd dat er eerst een halve generatie overheen moet gaan voordat de rivaliteit onderling weg is. Er hebben nu ook niet voor niets mensen tegen gestemd. Dat zijn vaak de oudere leden die het heel jammer vinden dat hun club is gefuseerd."

Puur m'n gevoel
Toch vormt een speler van Brakel een uitzondering op die regel. Christian van der Zalm, de huidige doelman van het eerste elftal, hoorde bij de achttien tegenstemmers. De 25-jarige selectiespeler benadrukt dat zijn stem niet is gebaseerd op het al dan niet veroveren van een basisplaats onder de lat: "Ik ben helemaal niet bang om de concurrentiestrijd aan te gaan. Keepen is ook hetgeen wat ik het liefste doe, daar laat ik veel dingen voor. Maar ik zie mezelf nu nog niet met een stel Zuilichemse spelers in het veld staan. Dat is puur m'n gevoel van vroeger af, als echte Brakelse. Ik heb ook het idee dat Zuilichem ons meer nodig heeft dan wij hen. En het liefst zou ik willen dat ze helemaal niet samen gaan, maar daar ontkom je niet aan."

"Voor m'n eigen gevoel had ik liever gezien dat het nog een paar jaar had geduurd. Ik weet nog niet wat ik na dit seizoen ga doen. Misschien moet ik het nog even laten bezinken. Ik heb nog een heel seizoen om erover na te denken. We moeten het laatste seizoen Brakel eerst eens mooi afsluiten. En dat gaan we doen ook."

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >