Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Danny Buijs: 'Het kampioenschap wordt zaterdag bepaald'

10 jan 2018, 13.55Voorbeschouwing
(foto: Teus Admiraal)

MIERLO - Kozakken Boys en koploper Katwijk staan zaterdag oog in oog met elkaar. De Tweededivisionisten troffen elkaar vorige week opvallend genoeg ook al.

De selectie van Kozakken Boys is op het veld van zondagvierdeklasser vv Mifano bezig met een positiespel wanneer de bus van Katwijk arriveert. Na een reis van bijna twee uur druppelen de spelers één voor één Carlton De Brug in Mierlo binnen. Ze zullen tot de ontdekking komen dat de zalen waarin de twee concurrenten gaan verzamelen amper acht stappen van elkaar verwijderd zijn. En toch is er, in ieder geval volgens beide trainers, van onderlinge psychologische oorlogsvoering geen sprake. De Katwijk-spelers kletsen wat met elkaar, terwijl de 'Boys' na de training in alle rust hun kamers opzoeken om daarna aan te kunnen schuiven bij de lunch. 

Zo rustig en ontspannen de sfeer is die er nu in Mierlo heerst, zo hectisch en druk was het vorig jaar augustus. Voetballegende Diego Armando Maradona bracht met zijn club Al-Fujairah FC destijds een bezoek aan het Brabantse dorp. En dat hebben ze in Mierlo geweten ook. Een batterij aan nieuwsgierige dorpsgenoten, fans en journalisten verdrong zich voor het hek van Mifano, om maar een glimp te kunnen opvangen van 'Pluisje'. Het spelersshirt van Maradona's club heeft sindsdien een plaats aan de muur in de ontvangsthal.

Teambuilding
Terug naar vandaag, wat in Mierlo een dag als alle andere is. Op het hotelpersoneel na bekommert niemand zich om de komst van beide Tweededivisionisten. Ze zijn immers wel wat gewend na Maradona, maar ook het Engelse voetbalelftal, de selecties van Arsenal en Liverpool en nog onnoemelijk veel andere clubs. Bovendien vond Kozakken Boys al eerder de weg naar het viersterrenhotel. Voor het tweede opeenvolgende jaar verzilvert de ploeg van trainer Danny Buijs de prijs voor het winnen van het toernooi om de EM Cup, beschikbaar gesteld door Trainingskampen.nl.

Voor Buijs, die na dit seizoen afscheid neemt van 'het Werkendamse', is het niet meer dan een teambuilding-uitje. Hij ziet dan ook geen enkel gevaar in het feit dat ook de tegenstander van komende zaterdag aanwezig is: "Wij weten alles al van ze en zij weten alles van ons. Ik heb er bijvoorbeeld ook weinig moeite mee om in de voorbereiding tegen competitiegenoten te spelen. In wedstrijden 'om het echie' is het toch altijd anders. Dan komt er spanning bij kijken en de druk van het moment."

Danny Buijs is overigens vol lof over Mierlo als accommodatie. "Uitstekende faciliteiten, ideaal voor deze paar dagen." Bekijk hier het filmpje

Risico's
Die zal er zaterdag ongetwijfeld zijn, wanneer Kozakken Boys op sportpark 'De Krom' gaat pogen het gat van negen punten te verkleinen. "Maar als we verliezen slaan zij met ons een gat van twaalf punten. Dat gaat een ploeg als Katwijk over het algemeen niet meer weggeven. Het kampioenschap wordt zaterdag bepaald. Wij moeten de ploeg zijn die tot de laatste minuut risico's neemt, als we de competitie nog spannend willen maken. Als ik tegen jou ga wielrennen en jij fietst drie kilometer voor mij, dan moet ik toch risico's gaan nemen. Dat betekent misschien ook dat ik ergens uit de bocht vlieg, maar anders kan ik alleen hopen dat jij een lekke band krijgt", trekt Buijs een beeldende vergelijking, waarna hij opkijkt als hij een bekende ziet passeren.

"Ah, daar loopt Dick. Trainert! Hoe istie?" "Hé, de beste wensen nog hè!", antwoordt de Katwijk-trainer en broer van Ajax-assistent-trainer Alfred Schreuder. Het is een kenmerkend dialoogje tussen twee trainers die elkaars ploeg van haver tot gort kennen.

Privacy
Toch stond Schreuder niet bepaald te springen om de eerdere ontmoeting met Kozakken Boys: "De eerste keer toen ik hoorde dat zij misschien ook hierheen gingen, dacht ik 'dat heb ik liever niet'. Maar ik denk dat we toch weinig geheimen hebben. Ik maak me drukker om mijn eigen team. Ik kwam hier vanmorgen vroeg aan en zag dat ze net begonnen met trainen. Dan ga ik niet aan het veld staan kijken. Je respecteert elkaars privacy", aldus Schreuder, die denkt dat zijn ploeg een lastig duel te wachten staat: "Ja, tuurlijk zijn wij favoriet, maar Kozakken Boys is ook favoriet. Da's gewoon echt een fantastische ploeg. Misschien heeft bij ons alles mee gezeten en het bij hun wat tegen gezeten. Maar dat verschil kan zomaar weg zijn."

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >