Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Derby Day in 4D: wie blijft in spoor van Unitas?

23 nov 2017, 07.24Voorbeschouwing
VVAC verloor de topper tegen Unitas afgelopen zaterdag na een 0-1 voorsprong met 3-1. (foto: Rick den Besten)

ARKEL/GIESSENBURG/GROOT-AMMERS/OTTOLAND - De Alblasserwaard maakt zich op voor twee mooie derby's in de vierde klasse D: ASV Arkel - Groot-Ammers en VVAC - Peursum. Bovendien staan deze vier ploegen op maximaal twee punten van elkaar. Alleen Unitas steekt er in deze afdeling momenteel met kop en schouders bovenuit.

Corné van Horik keerde deze zomer terug naar Arkel na vijf jaar bij Unitas (zo) te hebben gebivakkeerd. "Ik ken die club dus inderdaad wel", geeft de 23-jarige spits aan. "Ze liggen nu even dik voor. Ik ben benieuwd of ze dit het hele seizoen kunnen volhouden. Ze gaan heus niet alles winnen en als ze dan tegen een verliespartij aanlopen, dan is het kijken hoe ze met die tegenslag omgaan. Voor ons is het zaak om de druk erop te houden."

Te beginnen aanstaande zaterdag. Groot-Ammers staat momenteel met een puntje meer dan Arkel op de tweede plaats. "Ik weet dat ze tot voor kort in de derde klasse uitkwamen, maar verder ken ik ze niet heel goed. We gaan er deze week op de trainingen naar toe werken."

Na een zwakke start had Arkel zijn draai gevonden en won vijf wedstrijden op rij. Maar tegen Zuilichem bleef de Smaalbrigade steken op een puntje. "Het zat niet mee voor ons. Ik heb dit jaar al tien goals gemaakt en daar ben ik blij mee, maar ze vielen in slechts drie duels. Ik hoop vaker beslissend te kunnen zijn en dat was afgelopen zaterdag mogelijk. Een goal van mij werd namelijk afgekeurd en ik raakte nog eens de paal. Dat maakte het puntenverlies extra zuur."

Sterker
Door dat gelijkspel wipte Groot-Ammers over Arkel heen. "We staan er een stuk beter voor dan vorig jaar", weet de Ammerse spits Bas de Vos. "De algehele poule is ook sterker en daardoor is het voor ons denk ik juist lekkerder voetballen. Gelukkig maar, want we willen bovenin meedraaien in de hoop promotie te kunnen afdwingen."

Waar Arkel Unitas pas in de laatste wedstrijd voor de winterstop treft, heeft Groot-Ammers al in Gorinchem gespeeld. "Dat duel ging met 2-1 verloren, al had dat toen niet gehoeven. Ze hebben een sterk elftal, maar het is ook weer geen wonderploeg. Zeven punten voorsprong is natuurlijk behoorlijk wat, maar als ze twee keer verliezen kun je er zomaar weer bij staan."

De 34-jarige aanvaller heeft al jaren niet meer tegen Arkel gespeeld en kent de ploeg dus verder niet echt. "Ik heb vroeger wel tegen ze gespeeld, maar heb vervolgens een tijd elders gevoetbald. Van mijn leeftijd zie je er niet veel meer lopen op de voetbalvelden, dus ik zie geen bekenden meer van destijds. We staan allemaal dichtbij elkaar, dus hopelijk weten we ook na zaterdag de tweede plaats vast te houden."

Flow
VVAC went als degradant aan een nieuw positief tintje, merkt middenvelder Mark Wemmers. "Vorig jaar hebben we veel verloren, maar nu zijn we meestal de betere ploeg. Dat is nieuw voor ons. Het geeft vertrouwen en dat is fijn voor een jonge ploeg. Winnen geeft een lekker gevoel. Tot zaterdag hadden we dan ook een goede flow te pakken."

Tegen Unitas wist namelijk ook VVAC geen punten te pakken. "Op dit moment hebben zij de beste papieren. Ze staan los en wij moeten ons voorlopig richten op de strijd om plek twee."

Daarmee moet worden begonnen in het duel met naaste concurrent Peursum. De Putbewoners staan één punt voor op de Giessenburgers. "In de senioren heb ik nog niet tegen hen gespeeld, zelfs niet in een oefenduel. Maar al ken ik niet iedereen zal ik toch een paar bekende gezichten zien, want in de jeugd trof ik ze uiteraard wel."

De 21-jarige speler, die dit seizoen inmiddels vier goals heeft meegepikt, kijkt uit naar de derby. "Het is belangrijk om te winnen, want het vormt de start van de tweede periode. We willen Peursum op vier punten zetten en tevens in het spoor van Unitas blijven."

Onderuit
VVAC treft in Peursum echter wel een ploeg die wat recht heeft te zetten. Het elftal van Denny van Geffen ging met 2-1 onderuit tegen de goed presterende buurtgenoot SV Noordeloos. "Nee, zaterdag was het niet veel", erkent Bram den Hartog. "Zeker de eerste helft was heel slecht. Na rust hebben we er nog alles aan gedaan, maar het was niet genoeg."

Op afgelopen zaterdag na draait Peursum goed dit seizoen. Alleen tegen de clubs uit de top vijf wil het nog niet vlotten. "En toch, zowel tegen Groot-Ammers als Unitas hadden we het potje uit kunnen halen."

De 28-jarige verdediger gaat dit jaar veelvuldig mee naar voren en pikt op die manier af en toe zijn doelpuntje mee. "De trainer wil graag dat ik als laatste man inschuif om een extra man op het middenveld te creëren."

Den Hartog heeft zin in het treffen met VVAC. "Dit zijn de potjes waar je het voor doet. Ik ben benieuwd naar zaterdag. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik ervan moet verwachten, want ik ken ze niet zo goed." Vol vertrouwen: "Maar we gaan hoe dan ook voor de drie punten."

Marco van Vlijmen

Verslaggever regio Alblasserwaard Mail Marco >