Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Focus Nivo Sparta kan weer op de competitie

14 nov 2018, 07.21Nieuws
(foto: Marco Oomen)

ZALTBOMMEL - Tweedeklasser Nivo Sparta verloor zaterdag het bekerduel van eersteklasser LRC. Het was de derde vuurproef voor de ploeg van Theo de Boon.

"Er echt bovenuit steken is (Nivo Sparta) de laatste jaren niet gelukt. Dat is nu wel de bedoeling. Want alleen dan heb je iets te zoeken in de eerste klasse." Was getekend: Theo de Boon.

De trainer van Nivo Sparta sprak die woorden vlak na de teampresentatie, die afgelopen zomer plaatsvond en volledig in het teken stond van de doelstelling voor het lopende seizoen: promotie naar de eerste klasse. De kans dat de eerste periodetitel daartoe gaat leiden is daarentegen nihil. Zaterdag wordt dat eerste nacompetitieticket vergeven en in de strijd daar om moet Nivo Sparta maar liefst drie ploegen voor zich dulden die twee punten meer hebben. EBOH heeft één punt meer dan de manschappen van trainer De Boon. Van 'erbovenuit steken' is bij Nivo Sparta vooralsnog dus geen enkele sprake.

Die achterstand op EBOH, Woudrichem, Pelikaan én rivaal Roda Boys is voor een groot deel te wijten aan de onverwachte zeperd tegen eerstgenoemde. In eigen huis ging de formatie uit Zaltbommel pijnlijk en totaal onnodig onderuit tegen de promovendus. Het is tekenend voor Nivo Sparta, dat in het verleden al regelmatig de aandacht liet verslappen wanneer er weer een 'zekere' driepunter op het programma stond.

Niets geleerd?
Is dat dan een teken dat Nivo Sparta niets geleerd heeft van de ervaringen uit het verleden? Nee, want daartegenover staat de kwaliteit en kracht die de ploeg weet op te brengen in de wedstrijden tegen opponenten die op een niveau hoger acteren. In de poulefase van het bekertoernooi versloeg het al eersteklassers HVCH en WNC en zaterdag stond met de bekerwedstrijd tegen LRC de derde vuurproef te wachten.

Na een onthutsend eerste half uur, waarin het op een 0-2 achterstand komt, recht Nivo Sparta de rug. Een uur lang biedt het de eersteklasser prima tegenstand, met uiteindelijk een 3-3 stand tot gevolg. Strafschoppen moeten derhalve de beslissing brengen. Dat gebeurt, dankzij missers van sterkhouders Willem Looijen en Frenk Schaap, in het voordeel van de uitploeg.

Veerkracht
Maar die bekeruitschakeling kan De Boon na afloop weinig deren. Hij was allang blij dat zijn ploeg zich had weten te herstellen van de valse start: "We speelden een heel erg zwakke eerste helft. Dan sta je binnen een zucht en een scheet al achter. We reageerden constant te laat. En dan loop je met 0-2 helemaal achter de feiten aan. Vanaf het moment dat we de 1-2 maken, zitten we beter in de wedstrijd. En in de tweede helft vond ik ons gewoon beter dan LRC", aldus De Boon, die kort analyseert waar het pijnpunt in de eerste helft lag. 

"Je ziet dat we moeite hadden met het uitstappen. In de tweede klasse komt dat probleem bijna niet aan de orde, maar op een hoger niveau wel. Je merkt ook gelijk dat een eersteklasser in een hoger tempo speelt. Alles gaat gewoon sneller. Maar in de eerste klasse zouden we meekunnen in dat tempo. Daar ben ik van overtuigd. En dat hebben we in de tweede helft ook laten zien. Dat zijn voor ons leermomenten. In de beker hebben we al twee keer eerder tegen eersteklassers gespeeld en twee keer gewonnen. Vandaag had het niet veel langer moeten duren, anders hadden we de wedstrijd ook naar ons toe getrokken. We hebben, net als de laatste weken, veerkracht getoond. Nu gaan we er gewoon voor zorgen dat we aan het einde van de competitie op de hoogste trede staan. Dat is dé missie."

Slim
Tenslotte winnend LRC-trainer, Rob Hilbers. Hij komt iedere week eersteklassers tegen en kan dus prima inschatten of Nivo Sparta op een hoger niveau tot zijn recht komt. Volgens hem lag het krachtsverschil met de tweedeklasser vooral in de achterhoede van de ploeg uit Zaltbommel: "Ze kunnen voetballen. Zijn slim. Hebben momenten. En zijn aan de bal heel goed. Maar je ziet dat het verdedigend minder is. Dat is helder. We scoren vandaag drie goals, maar dat hadden er ook tien kunnen zijn. In de eerste klasse hebben we niet één keer zoveel kansen gehad als vandaag. Dat zegt toch wel heel veel."

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >
Lees meer over : Nivo Sparta, Theo de Boon