Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Frenkie de Jong: 'Ajax het beste voor mijn ontwikkeling'

10 sep 2015, 07.53Nieuws
Felicitaties voor Frenkie van Jong vanwege zijn contractondertekening van Marc Overmars en Edwin van der Sar. (privéfoto)

ARKEL – Afgelopen transferperiode was Frenkie de Jong (18) uit Arkel hot news in de voetbalwereld. Kort na zijn debuut in het betaald voetbal voor Willem II toonden landskampioen PSV en Ajax meer dan serieuze belangstelling. De tiener uit Arkel koos voor Ajax en tekende een vierjarig contract bij de Amsterdammers.

De loopbaan van Frenkie is bekend. Voetbal zit in de genen. Vader John speelde in de jeugd bij Feyenoord, maar keerde na een aantal jaren terug op het vertrouwde sportpark Schoonzigt van ASV Arkel. Opa Hans de Jong was jarenlang scheidsrechter. Aan de kant van moeder Marjon is het voetballen er ook met paplepel ingegoten. Opa Jan de Bruijn was voetballer, trainer en later voorzitter in de gloriejaren van vv Schelluinen, toen ome Leon furore maakte in de regio en ver daarbuiten.

Hockey
“Mijn ouders en zeker opa De Bruijn hebben heel veel voor mij gedaan. Ik heb mij de afgelopen elf jaar, sinds ik bij Willem II speel, nooit zorgen hoeven te maken. En nog niet. Weliswaar heb ik nu een zaakwaarnemer, maar nog altijd staat mijn familie achter mij en sinds een aantal maanden ook de ouders van mijn vriendin Mikky. Zij speelt op hoog niveau hockey in Den Bosch”, vertelt Frenkie met inmiddels een licht Brabantse tongval.

“Ik heb mij eigenlijk nooit bezig gehouden met de vraag wat ik zou moeten gaan doen na de middelbare school. Al snel had ik door dat ik wel talent had en boven mijn leeftijdgenootjes uitstak. Op een gegeven moment werd ik ook geselecteerd voor nationale selecties en dan kom je van lieverlee in de picture bij diverse clubs. Samen met Jari Schuurman is de Gorcumse voetbalregio trouwens opmerkelijk goed vertegenwoordigd bij Oranje onder 19 en dat is best wel uniek. Jari speelt al jaren bij Feyenoord en ik sta sinds kort dus bij Ajax onder contract. Afgelopen week oefenden we tegen Italië en Duitsland.”

De Toekomst
“PSV had begin mei interesse en ik leek richting Eindhoven te vertrekken. Van mijn zaakwaarnemer heb ik begrepen dat de onderhandelingen tussen beide clubs moeizaam verliepen. Het duurde inderdaad lang en op een gegeven kwam Ajax in beeld. Ajax werd overigens pas concreet na het EK-eindtoernooi in Griekenland. Tijdens dat toernooi heb ik bewust geen gesprekken gevoerd. Eenmaal weer terug in Nederland werd ik uitgenodigd voor een gesprek op De Toekomst. Eerst met trainer Frank de Boer en niet veel later schoven Marc Overmars, Dennis Bergkamp en ook Orlando Trustfull aan. Dat gaf mijn zo’n speciaal gevoel. En ik was trots, dat spelers met zo’n carrière met jou willen praten en heel graag zien dat je bij hun club komt spelen. Heel bijzonder”, glimlacht de nog immer bescheiden Frenkie.

Omschakeling
“De keuze is op Ajax gevallen, omdat ik denk dat deze club het beste is voor mijn ontwikkeling. In Amsterdam sta je in het eerste als je goed genoeg bent. En dan maakt leeftijd niet uit. Of je nu 17 of 35 bent. Misschien heb je zelfs meer kans als je jong bent."

Over zijn nabije voetbaltoekomst houdt hij een slag om de arm. “Persoonlijk durf ik nog geen uitspraak te doen wanneer ik mijn debuut maak bij Ajax. Ik moet nog veel beter worden. Vooral de omschakeling van aanvallen naar verdedigen moet sneller. Ook het druk zetten en meer beweging als ik een bal heb gespeeld, zijn verbeterpunten. Ondertussen volg ik Ajax meer en ook anders. Ik wil zien en weten hoe ze spelen. Want over een jaar loop ik daar ook. Ik verwacht overigens geen aanpassingsproblemen, want in het Nederlands Elftal voetbal ik ook met Ajacieden. Er liggen op het middenveld bij Ajax volop kansen, dat hoeft echt niet alleen op de nummer ’10’ positie te zijn.”

Rijbewijs
In overleg met Ajax en Willem II blijft Frenkie dit seizoen nog in zijn vertrouwde omgeving. “Mikky doet dit schooljaar examen en gaat wellicht studeren in Amsterdam, dan kunnen we ook gaan samenwonen. Om er nu in mijn eentje te gaan wonen, daar word ik niet gelukkig van. Om goed te kunnen voetballen, moet je je natuurlijk wel goed voelen. Bovendien heb ik nog geen rijbewijs. Dat is, naast speelminuten maken in Tilburg, toch wel prioriteit nummer één."

Theo Sprong

Lees meer over : Frenke de Jong, Willem II, Ajax, ASV Arkel