Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Jan Donker (HSSC'61) over derby tegen SC Everstein: 'De belangen zijn groot'

13 mrt 2019, 11.55Nieuws
Jan Donker, op deze foto in actie tegen Haaften. (foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

HEI- EN BOEICOP/EVERDINGEN - Jan Donker verloor nog nooit met HSSC'61 van sc Everstein. Die derby-reeks hoopt hij zaterdag door te trekken.

De derby tussen HSSC'61 en sc Everstein gaat zaterdag echt niet alleen om de eer. Sterker nog, beide ploegen strijden om de prijzen en dus is het vooral een wedstrijd om de punten.

Jan Donker is op Het Plein bezig aan zijn tweede seizoen. Hij kwam met trainer Gerrit Molenaar over van ASH en is als oudste speler en centrale verdediger de man die de jonge ploeg moet sturen. Die rol ligt Donker wel. "We hebben een hechte en positieve groep met veel jonge gasten. Ik vind het heerlijk om daar tussen te mogen lopen. Ik kan er echt mijn ei in kwijt."

Op het veld tussen de spelers is zeker niet de enige plek waar Donker probeert het beste uit zichzelf en anderen te halen. Ook in zijn werk als gymdocent van jongeren met gedragsproblemen is hij veel bezig om jongeren vooruit te helpen.

Ambities
Ook als trainer heeft Donker zijn ambities. Al vanaf jonge leeftijd had hij altijd wel een jeugdteam onder zijn hoede. Dit seizoen is hij bij HSSC'61 trainer van de J-O15.

"Het lijkt allemaal wat veel, maar pittig vind ik het niet. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik hoop ook komend seizoen de cursus voor het UEFA-B diploma te gaan halen. Ik ben nu bezig mijn diploma aan de ALO te halen."

Donker hoopt ooit ook als hoofdtrainer aan de slag te gaan. "En dat gaat ook wel gebeuren, daar ben ik van overtuigd", zegt Donker. Maar voorlopig staat hij nog wel een aantal jaren in het veld. "Ik heb ooit wel gedacht dat dit mijn laatste seizoen zou zijn, maar ik vind het nog veel te leuk. Zolang ik fit blijf en niet tegen een zware blessure aanloop, ga ik nog door. Mijn hamstrings hebben wel wat extra aandacht nodig, maar verder heb ik weinig te klagen."

Interesse
Lang leek het erop dat Donker zijn hele voetballeven bij ASH zou slijten. Er was altijd wel wat interesse van andere clubs. "Maar die gesprekken duurden niet veel langer dan twee seconden. Het antwoord was nee."

Toen Molenaar hem meevroeg naar HSSC'61 ging Donker toch twijfelen. "Ik ben al wat ouder en met mijn trainersambities is het goed om ook ergens anders te kijken. Het J-O15 team speelt hier in de eerste klasse. Dat is toch wat anders dan in Hellouw."

Grote belangen
Tot nu toe won Donker alledrie de ontmoetingen met sc Everstein waar hij aan mee deed. Hij voegt daar graag een vierde aan toe. "Die wedstrijd brengt toch altijd wat extra's naar boven. Ik heb dat zelf niet echt nodig en als jongen van buitenaf heb ik dat gevoel natuurlijk ook wat minder. Maar je merkt wel dat het hier heel erg leeft. Bij ons zit er zeker ook een stukje eergevoel in."

De situatie met de vorige editie is wel wat veranderd. "Toen waren wij nog niet echt op dreef. Afgelopen zaterdag hebben we weliswaar verloren, maar we zijn wel bezig aan een prima reeks", zegt Donker. "De belangen zijn zaterdag groot. Everstein staat bovenaan. Het zou mooi zijn als we dit seizoen op de vierde plaats kunnen eindigen. En dus moeten we die punten ook gewoon pakken."

Nuchter
Na het vertrek van hoofdtrainer Carel van der Velden leek sc Everstein in een dipje terecht te komen, maar inmiddels heeft de ploeg de draad weer opgepakt. Onder leiding van interim-trainers Wim het Lam en Peter Verwolf staat de ploeg weer op een gedeelde eerste plek, met weliswaar een wedstrijd meer gespeeld dan Sleeuwijk.

Het Lam bekijkt de derby bij HSSC'61 nuchter. "Het is voor mij gewoon één van de 26 wedstrijden, waarin ook maar gewoon drie punten te pakken zijn", zegt Het Lam, die ruim vijfendertig jaar geleden bij HSSC'61 zijn eerste klus als hoofdtrainer aanging. "Wij willen zo lang mogelijk meedoen om de titel en dus moeten we gewoon punten pakken. We mogen in ieder geval niet verliezen. Dat zal lastig genoeg worden, want de laatste edities slaagden we daar niet in."

Het Lam hoopt uiteindelijk zijn trainerscarrière goed af te sluiten. "In mijn laatste klus als assistent bij LRC werd toen hoofdtrainer Ruud Heus ontslagen en moest ik ook weg. Ik ben blij dat er een kans voorbij is gekomen om dat goed te maken. Een titel zou geweldig zijn, maar nacompetitie is ook heel mooi."

Maarten van Hoogevest

Verslaggever regio Leerdam Mail Maarten >