Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Kurk in kunstgrasvelden Unitas en GJS

02 nov 2016, 10.20Nieuws

GORINCHEM - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem heeft besloten om geen rubbergranulaat toe te passen bij de nieuw aan te leggen kunstgrasvelden van Unitas en GJS. In plaats hiervan gaat de gemeente kurk gebruiken als vulmiddel voor de nieuwe velden.

De opdracht van de minister van Volksgezondheid aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) om opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid, komt voor de gemeente Gorinchem te laat. “In november worden de nieuwe kunstgrasvelden van Unitas enGJS in gebruik genomen. Gezien de twijfels over de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat kiezen we, zeker nu het nog kan, voor een veilig alternatief”, aldus wethouder Hans Freije. 

Alternatief
In eerste instantie zouden de nieuwe kunstgrasvelden van Unitas en GJS ingestrooid worden met rubbergranulaat. Echter naar aanleiding van het televisieprogramma Zembla en de landelijke commotie over het gebruik van dit type vulmiddel, legde de gemeente na deze uitzending de werkzaamheden aan de velden tijdelijk stil. In de tussentijd is gezocht naar een alternatief. In overleg met de verenigingenis gekozen voor kurk. Dit is een veilig, natuurlijk product met goede speeleigenschappen en het voordeligste alternatief voor rubbergranulaat, aldus de gemeente.
 
Extra kosten
De keuze voor kurk brengt extra kosten met zich mee. Niet alleen is kurk duurder dan rubbergranulaat, er moet ook een extra elastische laag onder het kunstgras worden aangebracht. Voor beide kunstgrasvelden gaat het om een bedrag van 205.000 euro. Deze kosten komen voor rekening van de gemeente.

Daarnaast zullen de velden iets later dan gepland opgeleverd worden. De verwachting is dat Unitas en GJSde velden in de tweede helft van november in gebruik kunnen nemen. 
 
Onderzoek RIVM
In 2008 is door het RIVM onderzoekgedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit die beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Op basis van het RIVM-advies en de positieve eigenschappen die dit type korrel met zich meebrengt, was in eerste instantie besloten om de nieuw aan te leggen velden van Unitas en GJS in te strooien met rubbergranulaat. 

Lees meer over : Unitas, GJS, kunstgras