Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Ook bij amateurs strafschoppenseries via ABBA-principe

19 jul 2018, 07.15Nieuws

REGIO - In het seizoen 2018/’19 zal er met twee spelregels geëxperimenteerd worden in het Nederlandse voetbal. Strafschoppenseries zullen genomen worden volgens het ABBA-principe en aan teamofficials, zoals een trainer of verzorger, kunnen gele en rode kaarten worden getoond

Waar in het amateurvoetbal alleen met het ABBA-principe wordt geëxperimenteerd geldt dat, na overleg met onder andere het Technisch Platform met daarin een vertegenwoordiging van clubs uit zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie, met beide spelregels in het betaald voetbal wordt geëxperimenteerd.

ABBA-procedure
Bij de ABBA-procedure begint team A met een strafschop, is vervolgens team B twee keer aan de beurt, vervolgens weer team A twee keer, enzovoort. Ook als er na twee keer vijf strafschoppen een gelijke stand is, gaat de strafschoppenserie door volgens dit principe – uiteraard met sudden death. De eerste keer dat de ABBA-procedure bij een strafschoppenreeks kan worden toegepast is bij de Johan Cruijff Schaal, tussen PSV en Feyenoord op zaterdag 4 augustus.

De verwachting is dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams. De ABBA-procedure zal zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs van toepassing zijn.

Kaarten voor teamofficials
In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials een gele en rode kaart krijgen.

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials, zoals de trainer/coach, teammanager en verzorger, een gele en rode kaart krijgen. Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart.

De experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. Omdat de KNVB een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal, worden de spelregels komend seizoen getest in het Nederlandse voetbal.

(bron: KNVB)