Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Richard Smaal: 'ASV Arkel staat er goed op'

26 aug 2016, 07.19Nieuws
Tijdens de Proxsys Cup zit Richard Smaal niet op de bank, maar staat hij in het veld. (foto: Rick den Besten)

ARKEL – Het is eind februari als de telefoon van Richard Smaal rinkelt. Het is Dick Pelle, bestuurslid technische zaken bij ASV Arkel. Of de oefenmeester het ziet zitten om het komende seizoen trainer te worden op Schoonzigt.

Hoewel de ploeg uit de gemeente Giessenlanden er op dat moment slechter voor staat dan het Asperen dat hij zelf traint, wisselen de twee wat gedachten en visies met elkaar uit. “Hoewel ik van een derde- naar een vierdeklasser ga, zie ik in ASV Arkel een hoop potentie”, begint Smaal.

Als hij in 2013 aantreedt bij de club en Ton Blom opvolgt, treft hij een ploeg aan die nimmer op derdeklasseniveau uit is gekomen. “Nadat ik wat ervaring had opgedaan bij het tweede elftal van VVGZ, had ik het idee dat ik klaar was voor het grote werk. Dat we in mijn eerste seizoen meteen de titel pakten in een thriller tegen Streefkerk op het terrein van VVAC was geweldig.”

Maximale
Een tweede en een derde seizoen volgen. “Maar al redelijk vroeg in het derde seizoen besloot ik dat een vierde jaargang bij Asperen niet was wat ik wilde. Het voelde niet goed. Al ben ik er ook van overtuigd dat er geen houdbaarheidsdatum aan een trainer zit. Verversing bij een vereniging is wel belangrijk, maar daar was gezien de omvang van de club niet altijd sprake van. Ik had het idee dat ik het maximale uit de spelersgroep had gehaald en dus was een vertrek niet onlogisch.”

Wat na drie Asperse seizoenen overheerst bij de oud-speler van onder meer SVW-zondag, FC Lienden en Unitas-zondag is een goed gevoel. “In het laatste seizoen hebben we ons gelukkig kunnen handhaven. Dat was belangrijk voor mij en de club. De 7-0 overwinning op MVV’58 was meteen één van de mooiste zeges onder mijn leiding. Alles viel in die wedstrijd op zijn plek en met de nieuwe accommodatie hoort Asperen ook thuis in de derde klasse.”

Een stap omhoog blijft, ondanks succesvolle seizoenen bij Asperen, uit voor Smaal. Hoewel hij gesprekken voert met een tweedeklasser, blijft een transfer uit. “Ik stond toen voor de keuze om me vol op mijn TC1-cursus te richten, maar dat is in combinatie met het hoofdtrainerschap bij ASV Arkel ook goed te doen.”

Team
Met het oog op het nieuwe seizoen ziet de oefenmeester al snel ruimte voor verbetering. “In mijn eerste weken viel het niveau me eerlijk gezegd wat tegen. Ik had verwacht dat de spelersgroep verder was. Maar als je nieuw bent bij een club is een voorbereiding van vier of vijf weken eigenlijk ook te kort. Je hebt langer nodig om er een hecht team van te maken. Juist dat ontbrak ook bij Arkel in het vorige seizoen, merkte ik. Met Asperen speelden we twee keer tegen hen, maar het was geen ploeg die voor elkaar door het vuur ging. Er moet dit seizoen meer als team worden gepresteerd.”

Van doelstellingen wil hij niets weten. “Ik heb daar inderdaad niet zoveel mee. Er is nog genoeg werk te verzetten en ik ben meer van het principe: wedstrijd voor wedstrijd en dan zien we aan het eind van het seizoen wel waar we staan. Het zou mooi zijn als we met Arkel snel de weg omhoog kunnen inzetten, maar een doelstelling is dat niet”, zegt hij.

“Wat vooral belangrijk is, is dat we stappen gaan zetten in fases van het seizoen. Eerst zorgen dat we in defensief opzicht goed staan en vervolgens op steeds meer details focussen. Voor een vierdeklasser heeft Arkel echt een hele leuke groep, met een paar leuke spelers erbij. Sander Dekkers en Nick van der Stam komen over van GJS en Masoed Bidar en Nasser el Mousati komen van SVW. Met de jeugd die rondloopt bij Arkel staan we er goed op.”

Bewijzen
Toch ziet hij genoeg ruimte voor verbetering. Ook de spiegel ontwijkt hij niet. “Ik besef heel goed dat ik me als trainer nog moet bewijzen. Ik ben iemand die graag stuurt, focust op details. Kijken wat voor spelers er in je selectie rondlopen en daar de gepaste speelwijze bij zoeken.”

Op Schoonzigt fungeert ex-speler Tutu N’Dona dit seizoen als zijn rechterhand. “Ik ken hem, net als wat zaalvoetballers bij Arkel, al voor een langere tijd. Ik vind het fijn dat ik mijn kennis op hem kan overdragen. Hij is leergierig en ik deel veel informatie met hem. Bij Arkel heb ik getekend voor één jaar; bewust ook. Als het niet klikt is dat voor beide partijen de beste constructie. Maar wat ik vooral hoop is dat we hier samen weer mooi kunnen afsluiten."

Leendert Kamsteeg

Assistent-webmaster. Bureauredactie. Ook inzetbaar als verslaggever. Mail Leendert >
Lees meer over : Richard Smaal, ASV Arkel