Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Ronald Hulsbosch: werken aan een nieuw en fris Lekkerland

19 jul 2017, 07.30Nieuws
(foto: Richard van Hoek)

NIEUW-LEKKERLAND - Ronald Hulsbosch kan wel even rust gebruiken. Als trainer van Nieuw-Lekkerland beleefde hij een lang, bewogen, zwaar én interessant seizoen dat uiteindelijk toch nog positief eindigde met handhaving in de eerste klasse. "Er waren mensen die me daarmee feliciteerden, maar dat vond ik eerlijk gezegd wat te ver gaan..."

Hulsbosch is geen voetbaltrainer waarvan er dertien in een dozijn gaan. Verwacht van hem geen obligate praatjes na afloop van een wedstrijd of tijdens een interview. De in Papendrecht woonachtige coach kiest voor zijn eigen invalshoek en ziet zichzelf niet alleen in een leidende, maar zeker ook in een faciliterende rol.

"Als trainer dien ik mijn club en mijn elftal", zegt hij. "Natuurlijk neem ik zelf de beslissingen, maar ik vind het ook belangrijk om me dienstbaar op te stellen naar de jongens en de begeleiders toe. Toen het afgelopen seizoen de roep klonk om 4-3-3 te gaan spelen in plaats van het door mij neergezette 4-4-2, ben ik daar in meegegaan omdat de meerderheid van de groep een systeem met drie spitsen wilde. Ik had er mijn twijfels bij en dat heb ik ook gezegd, maar ik vind ook dat je een breed levende mening niet in de wind mag slaan. Wie ben ik om me groter te voelen dat het team of de club? Uiteindelijk bleek de keuze voor 4-3-3 een verkeerde. We pakten geen punten, dus draaide ik het terug naar mijn voorkeurssysteem."

Pover
"Dat de speelwijze met drie spitsen niet werkte had ook te maken met het niet beschikbaar zijn van Sjoerd Slob. Hij is een balvast type die je in de dekking kunt aanspelen, anderen hebben die kwaliteiten niet of minder. Een voetballer als Jeroen Wolf gedijd goed in 4-4-2, omdat ik hem geen vaste taken geef en hij in dat systeem overal kan en mag opduiken. Uiteindelijk vielen de puzzelstukjes toch nog aardig in elkaar en hebben we ons via de nacompetitie in veiligheid weten te spelen. Daar haal ik uiteindelijk nog een goed gevoel uit, maar reden voor een felicitatie is het niet. Daarvoor was het te pover wat we over een hele competitie lieten zien."

Grenzen
Hulsbosch (47) geeft toe dat hij soms moeilijk de slaap kon vatten als hij aan Nieuw-Lekkerland dacht. "Ik vond en vind het moeilijk te accepteren dat voetballers in de voorbereiding of tijdens het seizoen op vakantie gaan of trainingen afzeggen om redenen die bij mij nooit opgekomen zouden zijn. Ik verchagrijnde er van. Dom. Ik was mezelf niet in die periode en dat werd nog eens versterkt door zorgen in de privésfeer. Mijn kracht is altijd geweest dat ik dicht bij mezelf bleef in alles wat ik deed. Dat gevoel wilde ik terug halen."

Hulsbosch sprak met verschillende vakgenoten over het probleem van de gemakkelijke afzeggers en de onverschillige vrijnemers."Elke collega in de voetballerij heeft er mee te maken", weet ik inmiddels. "Vroeger kwam het alleen voor in de lagere klassen van het amateurvoetbal, maar tegenwoordig zie je het ook op eerste klasse-niveau veelvuldig. Natuurlijk moet je als trainer meebewegen met de nieuwe tijd, maar er zijn wel grenzen. Worden die structureel overschreden, dan moet ik me eens gaan afvragen of ik nog langer hoofdtrainer wil zijn."

Op de schop
De ervaringen met sommige spelers - "de meeste jongens zijn wél heel gedreven bezig met hun sport, hoor"- hebben Nieuw-Lekkerland ertoe gebracht om op een andere manier te werk te gaan bij het vastleggen van selectievoetballers. Niet het technisch talent is nog langer leidend. Op sportpark Excelsior zoeken ze tegenwoordig vooral spelers die het hele seizoen beschikbaar zijn voor het eerste elftal en bereid zijn het gras op te vreten.

"Ik heb me bewust niet bemoeid met het aantrekken van nieuwe spelers", zegt Hulsbosch. "Dat heb ik volledig overgelaten aan Jan-Dirk Verheij en de Technische Commissie. Ik vond namelijk dat ik niet meer zoveel recht van spreken had na afgelopen seizoen waarin ik geen gelukkige hand had met de door mij aangedragen nieuwkomers. Wat ik wel weet is dat Nieuw-Lekkerland flink op de schop gaat. We krijgen er ambitieuze voetballers bij die zich willen bewijzen en zich conformeren aan onze eisen. Dat neemt niet weg dat ik een aantal jongens van het oude Nieuw-Lekkerland zal gaan missen. Ruud Ouweneel is er zo eentje. Hij gold als een voetbalinstituut en een geweldige aanvoerder, een gentleman, een aanjager en iemand met wie ik geweldig over voetbal kon praten."

Mooi en herkenbaar
"Jammer vind ik het ook dat Raymond Slagboom er mee stopt. Eerlijk gezegd vind ik 'm - lief bedoeld - 'knettergek'. Hij is zo fit, zo goed en zo belangrijk. Ik hoop nog steeds dat 'ie vanzelf weer bij ons aansluit. September? Prima. December? Hij is welkom. Aan de andere kant snap ik Raymond ook wel. Hij loopt hier al enkele tientallen jaren rond en hoort ieder seizoen dezelfde verhalen.Op den duur is de rek er uit."

Ook het afscheid van Ruben Munoz ("jammer dat 'ie stopt") en Ard Hartman wordt door Ronald Hulsbosch betreurd. "Ard kreeg een aanbieding van Rijsoord en was toe aan iets anders. En dat is hem van harte gegund. Wij op onze beurt gaan werken aan een nieuw en fris Lekkerland. Een team waar het publiek blij van wordt. Ik ben ongelooflijk gemotiveerd om er wat moois en herkenbaars van te maken."

Jan Timmer

Verslaggever regio West-Alblasserwaard Mail Jan >