Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Voetvolleyduo Antonio Aurino en Jesse van Oord komt in Rio tot kwartfinale

05 sep 2016, 13.34Nieuws
Het Oranje-team bestaande uit Antonio Aurino en Jesse van Oord uit Werkendam op Copacabana na de roYaal gewonnen wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten. (privéfoto)

WERKENDAM - Antonio Aurino en Jesse van Oord vertrokken maandag 22 augustus met de door de KLM speciaal voor de Olympische Spelen gespoten Boeing 777 naar Rio de Janeiro. Het duo was daar namens het IOC een week actief in een demonstratievoetvolleytoernooi.

Het is winter in Rio de Janeiro, maar dat betekent nog wel temperaturen van boven de dertig graden. Het Werkendamse duo kwalificeerde zich na de winst in de nationale ranking voor Rio de Janeiro, waar het voetvolley voor het eerst een Olympische demonstratiesport was. Aurino en Van Oord wonnen vijf van de zes wedstrijden in Nederland.

Jammer
De wedstrijden in Rio de Janeiro zouden in het grote Olympische beachstadion gespeeld worden. Aurino: “Dat ging jammer genoeg niet door. De organisatie durfde het niet aan omdat het stadion na een storm en hoog water niet veilig zou zijn. Omdat er geen entree voor onze wedstrijden werd geheven, werd een volle bak verwacht. Spelen voor 12.000 toeschouwers tegen Brazilië zou natuurlijk geweldig zijn.”

Er werd snel een ander stadion met een capaciteit van 3000 toeschouwers gebouwd waar nu de wedstrijden werden afgewerkt.

Wereldtop
Rio de Janeiro is voetvolleygek. “Om de vijftien meter ligt op het Ipanema-strand een voetvolleyveld. Daar trainen de Braziliaanse jongens die van de sport leven. Vergis je niet, voor deelname aan dit demonstratietoernooi speelden tachtig Braziliaanse teams in de voorronden. Daarvan is zeker de helft wereldtop. Er konden zich maar twee teams plaatsen”, legt Jesse van Oord uit.

De Brazilianen op Copacabana zijn hautain. Als buitenlander kom je niet gemakkelijk op de beachvelden. “Nadat wij hadden laten zien wat wij in huis hadden, wilden zij toch tegen ons oefenen.”

Van Oord vervolgt: “Wij hadden geluk met onze coach René van Eijsden, die jaren in Rio heeft gewoond. Hij spreekt de taal en daarom hebben wij ons ook geen moment onveilig gevoeld. Het krioelde ook van de politie en militairen.”

De grote spelen waren dan wel achter de rug, maar nu is het tijd voor de Paralympics en de demonstratiesporten.

Kwartfinale
De start van het toernooi werd door de bouw van de nieuwe accommodatie uitgesteld naar vrijdag 26 augustus. Aurino: “Dat gaf ons de gelegenheid om de stad te verkennen en elke ochtend even te trainen.”

Aurino en Van Oord werden in een poule gekoppeld aan favoriet Brazilië I, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Van Tunesië won Nederland met 18-2. De Emiraten werden met 18-8 geklopt. Brazilië I werd gediskwalificeerd. Aurino en Van Oord werden vervolgens met Iran geconfronteerd en wonnen opnieuw gemakkelijk met 18-2. In de kwartfinale vloog het duo er na een 15-16 voorsprong, met 18-16 tegen Spanje uit. Paraquay won heel verrassend de finale van Brazilië II. Deze wedstrijd werd op de grootste Braziliaanse Tv-zender live uitgezonden.

Antonio Aurino en Jesse van Oord waren zaterdagmiddag op Sportpark Dalem met Kozakken Boys 5 gewoon weer als voetballers actief op een bijveld. Groter kan het contrast binnen een week, met een vol stadion op Copacabana, niet zijn.

Vakantie
Over twee maanden keert het Nederlands topteam alweer terug naar Rio de Janeiro. “Wij hebben die trip vorig jaar in november al geboekt op het moment dat het demonstratietoernooi voor de Olympische Spelen nog niet zeker was. Wij doen daar straks mee aan een open toernooi en zullen tevens vakantie houden”, besluit het duo.

Of het demonstratietoernooi in Rio de Janeiro een Olympisch vervolg krijgt, is nog de vraag.