Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

VV Woudrichem snakt naar kunstgras

01 okt 2015, 07.30Nieuws
Kees Braat en Wim Schaap: 'Wij wonen toch in één gemeente Woudrichem, dus waarom bij ons en Sparta’30 geen kunstgras?'

WOUDRICHEM – Na de wolkbreuk van 31 augustus was Nederland werkelijk waterland. Een groot deel van de regio stond onder water. De boeren wezen naar het waterschap. Voetbalvereniging Woudrichem naar het een paar honderd meter verderop gelegen gemeentehuis. Komt er een oplossing voor de wateroverlast op sportpark Het Bolwerk? Maar nog prangender is de vraag: waar blijft het kunstgras?

Te vaak worden de trainingen bij Woudrichem afgelast. Op de eigen website tracht het bestuur van de derdeklasser begrip te kweken bij de leden. Lastig, want ouders willen dat hun kinderen bij een voetbalclub kunnen trainen. De regenval had op die laatste dag van augustus het sportpark onbereikbaar gemaakt. Op de grote parkeerplaats, de enige toegangsweg tot Het Bolwerk, stond twintig centimeter water. Ook alle toegangspaden en een groot deel van het complex stonden onder water, inclusief het volledig gerenoveerde derde trainingsveld met bijbehorende oefenhoek. Het verwerken van al die regen heeft meerdere dagen gekost.

Voorzitter Wim Schaap: “Maar het belangrijkst is dat de toplaag van de velden volledig is dichtgeslagen. Een sliblaag is ontstaan, die bij elke regenbui weer overlast geeft. Een oplossing is het beluchten van de velden. Maar dat kan alleen als de velden toegankelijk zijn: droog en berijdbaar. En dat lukt dan weer niet door de vele extreme regenbuien.”

De septembermaand kenmerkt zich tot nu toe door de grote regenval en de vele afgelastingen van de velden van Woudrichem.

Afgelastingen
In 2007 vroeg Woudrichem voor het eerst aan de gemeente om een half kunstgrasveld op het voormalige ponyveldje. De ontwikkeling daarvan haalde het niet in de gemeenteraad. In 2010 was de aanleg van een volledig kunstgrasveld opeens wel bespreekbaar. Schaap: “Wij dachten dat dit rond zou komen, maar uiteindelijk was er toch geen geld en werd gekozen voor renovatie van het derde veld en de oefenhoek. Daarvoor is 140.000 euro uitgetrokken. Door de aanleg van het derde veld in 2013-2014 beschikt Woudrichem niet meer over een volledig trainingsveld. Afgelastingen ontstaan door het ontzien van het derde veld, anders houden wij helemaal niets meer over.”

Voor het eerst sinds 1972, nog op het oude veld, moest bij Woudrichem op 5 september de eerste thuiswedstrijd van de competitie, tegen NOAD’32, worden afgelast.

Uitwijken
Trainer Leon Elands wijkt met zijn spelersgroep noodgedwongen steeds vaker uit naar naburige verenigingen. In Giessen/Rijswijk en Almkerk ligt het door Woudrichem zo gewenste kunstgras op het tweede veld. Twee weken geleden is nog op het voormalig hoofdveld van Rijswijkse Boys getraind. Elands maakte voor zijn trainingen ook gebruik van de fietspaden langs de Almkerkseweg. In de winter wordt in overdekte hallen in Vlijmen en Raamsdonksveer getraind. Het kost de club extra geld.

Vorig seizoen is het eerste elftal van Woudrichem zelfs uit het toernooi om de Brabant Cup gezet omdat het de thuiswedstrijd tegen Zundert niet kon vaststellen. Secretaris Kees Braat: “Deze week wordt er geloot voor de eerste ronde van de EM Kantoorsystemen Cup van Regio-Voetbal.nl. Als wij een thuiswedstrijd loten, vrezen wij het ergste.”

Kwellen
Een oplossing voor voetballen op Het Bolwerk lijkt ver weg. Kenners, vaak ouderen, uit het stadje weten dat er onder het sportpark kwellen liggen waardoor het water ook nog eens omhoog wordt gestuwd. “Samen met de vele regen en de slechte bodemgesteldheid maakt dit voetballen hier vaak erg lastig”, weet Braat.

Schaap: “Het bestuur is al vanaf begin dit jaar met de gemeente Woudrichem daarover in gesprek. Er ligt nu een concept onderzoeksrapport waarin de noodzaak voor een kunstgrasveld voor de voetbalvereniging heel duidelijk wordt aangetoond. Daarmee wordt dan de achterstand op Almkerk en GRC 14 en vele clubs in de regio weggewerkt. Wij gunnen het die clubs van harte, maar wij zijn nu acht jaar op zoek naar een oplossing voor ons probleem. Wij wonen toch in één gemeente Woudrichem, dus waarom bij ons en Sparta’30 geen kunstgras? Bij een aantal clubs kun je gebruikmaken van allerlei faciliteiten en bij anderen niet.”

Onmisbaar
Op dit moment ligt er een conceptrapport bij de gemeente waarin wordt aangetoond dat de aanleg van een kunstgrasveld bij zowel Woudrichem als Sparta’30 noodzakelijk is. De kosten zijn begroot op 510.000 euro. Van de clubs wordt een eigen bijdrage tussen een kwart en een derde verwacht.

“Wij zouden voor een kunstgrasveld dus 170.000 euro maximaal moeten bijdragen en die hebben wij niet. Onze reserves van 75.000 euro gaan op aan de bouw van twee nieuwe kleedkamers waardoor het totaal op acht kleedkamers komt. Ook die uitbreiding is onmisbaar. Daar focussen wij ons met het oog op de beschikbare subsidie eerst op”, legt Wim Schaap uit.

Tijdens de komende ledenvergadering van maandag 26 oktober zal het bestuur de plannen voor de mogelijke aanleg van een kunstgrasveld maar ook de bouw van twee nieuwe kleedkamers, aan de leden voorleggen.