Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Brakel houdt titelrace in leven met zwaarbevochten zege bij Kerkwijk

18 mei 2019, 22.04Verslag

KERKWIJK – Brakel is er zaterdag in geslaagd om de lastige horde Kerkwijk-uit in winst om te zetten. Door de derbyzege en het resultaat van Groot-Ammers – MVV’58 blijven de titelaspiraties voor de ploeg van trainer Hans de Jong tot de laatste speeldag in leven.

De wedstrijd Kerkwijk-Brakel was vooraf door de bezoekers al betiteld als de lastigste in de slotfase van de competitie. Dat Brakel ook nog eens met twee invallers moest aantreden – William Versteeg en Jeroen van Wijgerden vervingen de in de warming-up uitgevallen Jesse van Dalen en Max Vervoorn – was ook al geen best voorteken. Daarbij moet worden opgemerkt dat ook Kerkwijk niet geheel compleet was, maar toch was het die ploeg die in de eerste twintig minuten het beste voetbal liet zien. Met verzorgd spel hield Kerkwijk de titelkandidaat onder druk, al leidde dat niet tot echt grote kansen. Aan de andere kant was het in de 23e minuut wel bijna raak, toen Sten Pijlman op aangeven van Jasper de Haan op de paal kopte.

Doffe dreun
Dat moment bleek uitstel van executie, want twee minuten later was de 0-1 alsnog een feit. Thijs Garstman sneed een hoekschop vanaf de rechterkant scherp aan, waarna centrale verdediger Jarno Kraaij voor Kerkwijk-doelman Bas van Hemert kroop en ‘op zijn Matthijs de Ligt’s’ de openingstreffer aantekende. Die goal was een doffe dreun voor Kerkwijk, dat even helemaal de weg kwijt was en doelman Van Hemert mocht bedanken dat hij één-op-één met Pijlman redding wist te brengen.

(foto: Lya Cattel)

Nadat Ton Drost de paal had geraakt kwam Brakel omstreeks de 38e minuut op 0-2. Garstman had met een prachtige crosspass Andor van Andel bereikt, die vervolgens de bal laag voor gaf, waarna Johan van der Linden ongelukkig de bal in eigen doel gleed. Toen Van Andel drie minuten voor de rust met een prachtige knal in de linkerbovenhoek de 0-3 ruststand aantekende, leek de tweede helft nog maar een formaliteit te gaan worden.

Duveltje uit een doosje
Schijn bedroog, want Kerkwijk kwam wederom sterk uit de kleedkamer. Met veel strijd en werklust wist de thuisploeg voor de 1-3 te zorgen. Een lange bal van achteruit leek een prooi te zijn voor Brakel-goalie Christian van der Zalm. Kerkwijk-aanvoerder Nick van Eck dook daarop als een duveltje uit een doosje voor de keeper en prikte leep de eerste treffer van de thuisploeg binnen. In het daaropvolgende kwartier waren er kansen voor beide ploegen, maar liepen de gemoederen ook steeds verder op.

Rode kaart
Dat bereikte een kookpunt toen Nick van Eck over de rechterkant opstoomde en Sten Pijlman aan de noodrem trok door de Kerkwijk-aanvoerder onderuit te schoppen. Scheidsrechter Adrie Bracht aarzelde niet en trok, tot ontsteltenis van iedereen bij Brakel, een rode kaart. Een zware straf, temeer omdat Van Eck geen doorgebroken speler was en de overtreding ook niet van dien aard was dat rood ervoor op zijn plaats was.

Bracht besliste echter anders, waarna Pijlman zwaar gedesillusioneerd het strijdperk verliet. Door de schorsing mist Pijlman sowieso het thuisduel met SV Noordeloos, maar de kans is eveneens groot dat hij de nacompetitiefinale niet gaat meemaken. Naar verwachting komt daar in de loop van deze week uitsluitsel over.

(foto: Lya Cattel)

Knotsgekke slotfase
Brakel moest in de laatste twintig minuten met tien man de 1-3 voorsprong zien vast te houden. Het was te zien dat de manschappen van De Jong flink onder druk stonden. Het voetbal was er compleet uit. ‘Vrouwen en kinderen eerst’, ‘met hangen en wurgen’; het zijn allemaal clichés die op de titelkandidaat van toepassing waren. Nóg groter werd de druk toen Jasper Gouda Quint twee goede kansen op een goal had laten liggen. Hij moest het veld in de laatste tien minuten ruimen voor de rappe Nick de Jong.

Embedded rich media on Twitter

Dat was het startsein van een knotsgekke slotfase, want Kerkwijk kwam met nog tien minuten op de klok op 2-3. Nick van Eck bereikte met een voorzet invaller Jeffrey van Hemert. Zijn inzet kon nog worden gekeerd door Van der Zalm, maar de rebound was makkelijk te verzilveren voor Kerkwijk-clubtopscorer Michel van den Hanenberg, die daarmee zijn vijftiende doelpunt van het seizoen maakte.

Lang kon Kerkwijk daarentegen niet zoeken naar de gelijkmaker, want nog geen halve minuut na de aftrap lag de 2-4 achter doelman Van Hemert. Het was invaller De Jong die op snelheid de Kerkwijk-defensie verschalkte en beheerst afrondde. Diezelfde De Jong gooide drie minuten later de wedstrijd compleet in het slot, door Van Andel te bedienen. Hij zorgde met zijn tweede doelpunt van de middag voor de 2-5, tot grote euforie van Brakel.

Embedded rich media on Twitter

Druk
Na een heet potje waar alles in zat mocht Brakel de drie punten mee naar huis nemen en aangezien MVV’58 met 1-3 won bij Groot-Ammers, wordt de titelrace pas op de laatste speeldag beslist. Daar was winnend trainer De Jong na afloop dan ook blij mee: “Ik ben blij dat ‘Ammers’ niet heeft gewonnen, anders waren ze al kampioen geweest. Nu blijven we tot de laatste dag meestrijden om de titel. Een gelijkspel was voor ons trouwens wel het meest gunstig geweest, maar dan moet het meezitten. En het lijkt er niet op dat dat bij Brakel gaat gebeuren. We gaan volgende week afwachten, de druk zit nu volledig op MVV en dan is Kerkwijk een lastige ploeg om tegen te voetballen. Dat weten we nu uit ervaring.”

Vol gas
Ook Kerkwijk-trainer Hans van Gameren is niet van plan om het in het competitieslot tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat rustig aan te doen: “We gaan vol gas. Iedereen die mij kent weet dat ik niks ga weggeven. Het is wel donders belangrijk of de groep dat ook kan opbrengen, maar ik vind wel dat we verplicht zijn niks weg te geven. Ik heb dat nog nooit gedaan en ik ben ervan overtuigd dat dat volgende week ook niet gaat gebeuren. Mijn instelling is heel eenvoudig; je gaat daarheen om te strijden voor het aller-, aller-, allerlaatste. Dat vind ik niet meer dan normaal. Ik vind het geweldig om volgende week naar Meteren te gaan, een club uit m’n hart, net als Kerkwijk. Heerlijk man, ik kijk er echt naar uit.”

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >