Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Brakel promoveert in laatste wedstrijd van zijn bestaan ten koste van Asperen

08 jun 2019, 20.31VerslagUpdate

WOUDRICHEM – Brakel heeft zich in de laatste wedstrijd van het bestaan van de club verzekerd van een plaats in de derde klasse. Een 4-2 overwinning in een zinderende finale tegen Asperen was voldoende om promotie veilig te stellen.

Voor Brakel was het een seizoen van veel ups en een klein aantal downs. De vierdeklasser begon voortvarend, met al direct de eerste periodetitel tot gevolg. Met tien punten voorsprong gingen de manschappen van trainer Hans de Jong de winterstop in, maar die verdampten in de tweede seizoenshelft als sneeuw voor de zon. Het moest daardoor zijn meerdere erkennen in MVV’58, dat het kampioenschap opeiste.

Embedded rich media on Twitter

Promotie was vanwege het periodekampioenschap wel nog steeds een mogelijkheid. Één wedstrijd, één finale was Brakel voorafgaand aan zaterdag nog verwijderd van een memorabel einde van het bestaan van de club. Daarin moest het op neutraal terrein aantreden tegen de winnaar van het nacompetitieduel tussen Asperen en Alliance. De eerstgenoemde liet vorige week met 6-0 geen spaan heel van de formatie uit Roosendaal en zodoende werd de nacompetitiefinale logischerwijs Brakel-Asperen.

Embedded rich media on Twitter

Snel op rozen
Die titanenstrijd zou zich op sportpark Het Bolwerk van tweedeklasser Woudrichem voltrekken; mede dankzij de prachtige natuurgrasmat en de tribune een ideale locatie voor een nacompetitiefinale. Het was voor de spelers direct duidelijk hoe groot de belangen waren. Vooral vanuit Brakel-kamp hadden veel supporters de oversteek gemaakt om hun club in de laatste wedstrijd ooit aan het werk te zien.

(foto: Marco Oomen)

Na een sfeervolle opkomst - waarbij ook het traditionele rook en vuurwerk aanwezig was, maar dit niet voor problemen zorgde - zat Brakel al snel op rozen, aangezien Jan Wiggelinkhuysen met een onbegrijpelijke terugspeelbal zijn eigen doelman verschalkte en zo na zeven minuten voor de 1-0 zorgde. Luttele momenten later kreeg de Asperen-goalie wederom een lastige bal van een eigen verdediger te verwerken, maar nu wist Dennis Rooijackers wel zijn doel schoon te houden.

Strafschop
Brakel bleef in de openingsfase aandringen. Vooral de snelle, behendige vleugelaanvallers Andor van Andel en Arjan van der Linden vormden een constante dreiging. Tien minuten na de openingstreffer sneed Van der Linden vanaf de linkerkant het zestienmetergebied in, waarna hij een duwtje kreeg van een Asperen-verdediger. De aanvaller ging vervolgens naar de grond, waarop scheidsrechter Gert-Jan Kaptein een strafschop gaf. Jasper Gouda Quint rondde dat buitenkansje koeltjes af en zette zo de 2-0 op het scorebord.

Vijf minuten na die goal ontstond uit een hoekschop de eerste mogelijkheid voor Asperen. Wiggelinkhuysen had de bal voor het inkoppen, maar wat Matthijs de Ligt donderdag tegen Engeland wél deed (zijn fout direct goedmaken met een kopgoal uit een corner) wist de Asperen-verdediger niet te bewerkstelligen.

Onweer
Daarna volgde een fase waarin Asperen wat beter in het duel kwam en dat leidde zelfs tot de aansluitingstreffer. Brakel-doelman Christian van der Zalm wist eerst nog knap te redden op een laag schot van Ruben Boet, maar twee minuten later was hij kansloos toen Gerard Breider binnen prikte na een door Carlo van Santen verlengde lage vrije trap van Tareq Ibrahim.

Kort daarop legde scheidsrechter Kaptein het spel stil vanwege naderend onweer en die pauze kwam Brakel niet slecht uit. In het resterende kwartier gaf de ploeg van De Jong niets weg en kwam het zelf nog dicht bij de 3-1, ware het niet dat Van Andel het vizier niet op scherp had staan en voorlangs schoot.

Hartverzakking
Net als in de eerste helft viel ook in het tweede bedrijf al gauw een doelpunt in het voordeel van Brakel. Een lukrake bal schoot onverwachts door en belandde zomaar voor de voeten van Van Andel. Hij deed nu wel wat hij voor rust nog naliet en schoof beheerst de 3-1 langs Rooijackers.

Embedded rich media on Twitter

Wederom kon Brakel niet lang van de twee goals marge genieten, want vier minuten later tekende Michiel den Hartog op fraaie wijze de aansluitingstreffer aan. Vanaf de linkerkant kapte hij slim naar binnen, om vervolgens via de handen van Van der Zalm de 3-2 in de bovenhoek te schieten.

Diezelfde Den Hartog bezorgde de Brakel-supporters op het uur een collectieve hartverzakking, door wederom vanaf de linkerkant naar binnen te snijden en het doel van Van der Zalm onder vuur te nemen. De bal leek richting de kruising te krullen, maar belandde op de lat. Het bleek het laatste wapenfeit van Asperen, al bleef het op de counter loeren.

Embedded rich media on Twitter

Opluchting
De spanning was bij Brakel vooral ingegeven door de fragiele ene goal marge, want voetballend was het constant de bovenliggende partij. Kansen waren er legio, maar doelpunten bleven uit. Tot twaalf minuten voor tijd dan toch eindelijk de bevrijdende treffer een feit was. Jasper de Haan bereikte met een vrije trap vanaf de linkerkant het hoofd van Van Andel.

Embedded rich media on Twitter

Die verlengde slim richting de tweede paal, waar invaller Nick de Jong en clubtopscorer Gouda Quint stonden te loeren. Laatstgenoemde gaf het laatste tikje, tot grote opluchting van alles wat Brakel een warm hart toedraagt.

(foto: Marco Oomen)

Het was tevens ‘JGQ’’s laatste actie, want totaal leeg gestreden moest hij enkele minuten later het veld verlaten. In de laatste tien minuten kwam de 4-2 niet meer in gevaar, waardoor het vlaggenschip van Brakel in zijn allerlaatste wedstrijd ooit promotie naar de derde klasse veiligstelde.

Bierdouche
Dat leverde memorabele taferelen op, waarbij succestrainer De Jong niet aan een bierdouche kon ontsnappen. Hij was als vanzelfsprekend blij met de prestatie die zijn ploeg zaterdag had geleverd: “Het was vandaag misschien geen hoogstaande wedstrijd maar er was wel heel veel strijd. We schakelen een derdeklasser uit. En over de hele wedstrijd gezien ook met een terechte uitslag. Ik ben enorm trots op de jongens. Het is ongelooflijk als je ziet waar ze vandaan komen. Grote klasse."

"En ik ben heel blij voor de club, voor de mensen die ook kritiek op ons hebben gehad, omdat we een voorsprong van tien punten hebben weggegeven. Dan moet je vandaag iets neerzetten, anders is het gewoon een klotejaar. Nu bekroon je zo’n seizoen. Voor de jongens is het ontzettend mooi om zoiets mee te maken. Het is gewoon een hele mooie middag”, aldus De Jong, die nu weet dat hij volgend seizoen met BZC’14 een derdeklasser onder zijn hoede heeft. 

“Het is natuurlijk heerlijk dat we in de derde klasse kunnen starten. We krijgen volgend jaar een goede groep, maar daar gaan we in de voorbereiding naar kijken. Eerst gaan we hier lekker van genieten. Als je het laatste jaar Brakel zo afsluit, is dat voor iedereen die ermee te maken heeft fantastisch. We gaan een mooi feestje vieren.”

Harde klap
Aan de andere kant heerste een rouwstemming. Asperen is door de nederlaag officieel gedegradeerd naar de vierde klasse en die klap kwam bij de spelers en bij trainer Jaap van Hattem hard aan.

Desondanks liet hij zich na afloop van zijn realistische kant zien: “We hebben geen moment in de wedstrijd gezeten. We geven die eerste goal héél makkelijk weg, dan gelijk erachteraan die penalty en de jongens die het voortouw moeten nemen, geven niet thuis. Dan wordt het heel erg lastig. Als je voor rust nog de 2-2 binnen schiet, kun je er in de tweede helft nog een wedstrijd van maken, maar nu moesten we nog verder naar voren voetballen en ruimte weggeven. Als je dan denkt ‘een bal is drie meter naast me, ik laat hem maar eens lopen’ dan snap je volgens mij niet helemaal waar het over gaat. Dit is gewoon klote.”

 

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >