De Zwerver-doelman Bas Bijkerk schiet winnende penalty binnen

08 jun 2019, 19.31Verslag

KINDERDIJK - "Ik neem die vijfde strafschop wel", zei De Zwerver-keeper Bas Bijkerk vol bravoure toen het lijstje voor de strafschoppenserie tegen Zwaluwe moest worden samengesteld. En uitgerekend die onberispelijk ingeschoten 'vijfde' leverde De Zwerver plaatsing op voor de finale van de nacompetitie, komende zaterdag tegen SV Meerkerk!

Embedded rich media on Twitter

"Wat ik voelde nadat ik had raak geschoten?", herhaalde Bijkerk de vraag. "Een diepe blijdschap die ik nog nooit eerder gevoeld heb. Logisch, want hoe vaak schiet je als doelman de winnende treffer binnen. Je staat er vooral om ze tegen te houden, hè!"

Embedded rich media on Twitter

Dat laatste deed Bijkerk in de reguliere speeltijd én in de verlenging overigens ook voortreffelijk, waardoor het predicaat 'Man of the Match' hem volledig toekwam. Toch kon ook hij niet voorkomen dat Zwaluwe in de 37e minuut via uitblinker Thijs 't Hooft op een 0-1 voorsprong kwam. De aanvaller profiteerde dankbaar van een fout van linksachter Mark Hendriks, die een simpel te stoppen bal sullig onder zijn voet liet door slippen.

Muur
En dat in een fase waarin De Zwerver eigenlijk op op minimaal 2-0 had moeten staan De sterk gestarte Kinderdijkers zagen hun spits Guido Luiten echter voorlangs schieten en twee dikke kopkansen verprutsen.

Gelukkig voor de thuisclub slaagde Robin Lodder er op slag van rust in de 1-1 aan te tekenen. Het prima voorbereidende werk was van Gauthier Luwawa. "Lekker dat die bal er nog even in ging", stelde De Zwerver-trainer Edward Knook vast. "Ga je met 0-1 de rust in dan weet je dat je de tweede helft tegen een muur moet voetballen."

Kansen
Na de pauze slaagde De Zwerver er niet in om het goede spel van het eerste half uur een passend vervolg te geven. Zwaluwe daarentegen werd wat sterker, zonder overigens de sterren van de hemel te spelen. Maar kansen kregen de Brabanders wél. Via Bart Martha, Devin Huijbregts en Thijs 't Hoogt bijvoorbeeld. Alle drie vonden ze Bas Bijkerk op hun weg.

(foto: Arnold van Meerkerk)

In de 84e minuut kreeg ook De Zwerver nog een prima gelegenheid om zich onder een verlenging uit te voetballen. Glenn Weijts trok er op links tussenuit, maar vergat de volledig vrijstaande invaller Frank Hendriks te bedienen. In plaats daarvan schoot Weijts tamelijk krachteloos op doel; een makkie voor Zwaluwe-doelman Wesley Dekkers.

Geweldig
Tijdens de verlenging was het beste er af bij beide teams en werd duidelijk dat het duel afstevende op strafschoppen. Nadat aanvoerder Tom van der Linden zijn elfmetertrap zag worden gestopt, vreesde De Schans een uitschakeling. Het was uiteindelijk Bas Bijkerk die dat jammerlijke scenario voorkwam met een redding én de winnende penalty.

"Geweldig gedaan!", vond Edward Knook. "En nu op naar de finale tegen SV Meerkerk. Ook dat wordt weer een wedstrijd op zich. We kijken er naar uit!"

De nacompetitiefinale tussen De Zwerver en SV Meerkerk wordt zaterdag 15 juni bij vv Schelluinen gespeeld.

Jan Timmer

Verslaggever regio West-Alblasserwaard Mail Jan >