Drie op een rij voor LRC: 4-0 tegen zwak Geinoord

01 dec 2018, 20.18VerslagUpdate

LEERDAM – LRC behaalde zaterdag thuis tegen Geinoord de derde zege op rij. Na een matige eerste helft had LRC al een 2-0 voorsprong. Meteen na rust werd het reeds 3-0 en nadien mocht een onthutsend zwak Geinoord blij zijn dat de Leerdamse zege na nog veel meer uitgespeelde kansen tot 4-0 beperkt bleef.

Bij de voorafgaande twee late en krappe uitzeges bleef LRC nog steeds op de elfde plaats steken, maar nu werd het een royale 4-0 overwinning en door die overtuigende triomf op Geinoord klom LRC ineens naar de zevende plaats onderaan al het linkerrijtje van de ranglijst in de eerste klasse. Bijna driehonderd toeschouwers waren er in een regenachtig Leerdam getuige van. Het merendeel van hen zocht dankbaar beschutting op de overdekte tribune.

Opmars
Aanvankelijk zag het er overigens helemaal niet naar uit dat LRC zaterdag de opmars zo indrukwekkend zou gaan voortzetten. In het begin was Geinoord immers offensief het meest dreigend. Tot de bal uit een verre trap van LRC-rechtsback Bauke Bakker bovenop het Nieuwegeinse doelnet viel. Bij een knal van Rogier Gerritsen redde Geinoord-keeper Gino de Ridder en de rebound bleek aan Tim Maddison nog niet besteed.

Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

Het voetbal van LRC was voor rust echter matig en vaak traag. Arwin van Soest strandde op buitenspel en een vrije trap van Rick van Loo leverde ook niks op. Pas na een half uur kwam de thuisclub wat beter op dreef met ook enkele corners als resultaat. In de 32e minuut leidde dit na een vlotte Leerdamse aanval ook tot een doelpunt.

Doelpunten
Arwin van Soest lanceerde op links de goed opgerukte Furkan Cetin en uit diens gave voorzet schoot Joeri van Iperen mooi raak: 1-0. Langs de lijn glom de legendarische LRC’er Goof van Iperen van trots bij dit doelpunt van zijn kleinzoon. Geinoord antwoordde nog met een gevaarlijke doorbraak maar de voortzetting van spits Sem van Zwieten was ondermaats.

Voor LRC mikte Bart Barendregt uit een voorzet van Wesley Swets nog naast maar vlak voor de rust liep de thuisclub toch tot 2-0 uit. Uit een pass van weer Joeri van Iperen trof Arwin van Soest eerst de lat en daarna in de rebound de keeper. Bij de derde Leerdamse poging in deze aanval had Tom Maddison wel succes: 2-0.

Pleit snel beslecht
Meteen na de thee was het pleit al snel helemaal beslecht. Uit een zuivere voorzet vanaf links van Tom Maddison rondde Bart Barendregt reeds amper één minuut na rust de aanval naar behoren af: 3-0. De rest van het duel bleek een formaliteit, want behoudens een verre poging van Robert Maat presteerde Geinoord lange tijd vrijwel niks meer.

Het regende letterlijk LRC-kansen, maar Rogier Gerritsen (kopbal), Bart Barendregt (schot tegen de keeper op) en Arwin van Soest (na een rush een schot naast vanuit vrije positie voor doel) misten die riante mogelijkheden allemaal. Ook Tom Maddison schoot op aangeven van Maikel van de Water uit gunstige positie de bal nog tegen keeper Gino de Ridder op.

Even werd LRC halfweg de tweede helft te slordig en kon Geinoord ondermeer via Robert Maat nog enkele corners afdwingen. Joeri van Iperen werkte de bal toen bijna zelfs nog in zijn eigen doel. Al snel stelde LRC echter goed orde op zaken. Uit een pass van Maddison trof Bart Barendregt de onderkant van de lat.

Vierde goal
In de 70e minuut viel de dikverdiende 4-0 eindelijk toch. Vanaf twintig meter afstand maakte Tom Maddison met een raak schot zijn tweede goal van de natte middag: 4-0. Het was bijna een mirakel dat er voor het oppermachtige LRC in de laatste twintig minuten geen doelpunten meer bijkwamen. Dat had ook voor het doelsaldo in de tweede periode wel zo gunstig geweest. Tom Maddison mikte na een vlotte aanval via Rick van Loo en Arwin van Soest te hoog, Arwin van Soest zelf schoot naast en ook Rogier Gerritsen mikte net niet zuiver genoeg.

Bij een spaarzame Geinoord-knal van Sem van Zwieten bleek LRC-keeper Thijs Janssen paraat. Jammer voor de sportieve wedstrijd was dat de goed leidende scheidsrechter Bernard Elissen uit Udenhout in de 89e minuut Geinoord-verdediger Joël Steiginga met direct rood uit het veld moest sturen na een onnodige grove charge jegens Bart Barendregt. Dat was zonde, want Elissen had zo keurig in dit treffen alle gele kaarten op zak kunnen houden door met mondelinge reprimandes te volstaan. Eén minuut later floot de arbiter wijselijk ook maar meteen af zonder nog blessuretijd bij te trekken.

Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

De 4-0 winst van LRC was ook al duidelijk genoeg. Geinoord zal moeite krijgen zich als snel teruggekeerde debutant in de eerste klasse te handhaven. LRC is in opmars en zal komende zaterdag in Waardenburg in de streekderby tegen het ook oprukkende WNC moeten aantonen hoe ver de Leerdamse mogelijkheden gaan reiken tegen een ploeg die zelf zo snel mogelijk boven de streep wil komen.

Anton van der Giessen

Verslaggever regio Leerdam Mail Anton >