GJS en Heukelum naar finale Proxsys Cup

05 jan 2019, 00.13VerslagUpdate

GORINCHEM/REGIO - Dat er twee kersverse finalisten zouden komen, was voor aanvang van de halve finales al duidelijk. LRC, GJS, Heukelum en Kozakken Boys stonden in de afgelopen twee edities van de Proxsys Cup nog niet in de finale. Het zijn GJS en Heukelum die de primeur mogen beleven. GJS won van LRC, Heukelum van Kozakken Boys.

LRC – GJS 3-4 n.v.
Daags na de sensationele kwartfinaleavond waren de stofwolken opgetrokken in De Oosterbliek en stonden eersteklassers LRC en GJS tegenover elkaar in de halve finale. LRC kwam daar terecht door titelfavoriet Unitas met de staart tussen de benen naar huis te sturen (5-4) en GJS plaatste zich na winst (6-2) op Woudrichem. Beide clubs wisten zich de afgelopen twee jaar niet te plaatsen voor de finale in de strijd om de Proxsys Cup en dus stond een van beide clubs aan de vooravond van een primeur.

Had de Leerdamse Racing Club alle krachten verspeeld tegen Unitas of werd ook GJS aan de zegekar gebonden? Het antwoord op die vraag zou pas héél laat in de wedstrijd gegeven worden.

Voor die tijd was het GJS dat het betere van het spel had en ook op voorsprong kwam. Quincy Bartens, eerder al zes keer trefzeker, bracht zijn ploeg namelijk eigenhandig op een 2-0 voorsprong. Vooral zijn eerste, een kogelharde vrije trap in het dak van het doel, was er eentje om in te lijsten.

Die 2-0 was ook de ruststand. LRC maakte de eerste helft overigens niet af met het complete elftal. Jeffrey van der Heiden zette een stevige tackle in op Rob van den Boom en mocht vroegtijdig het kleedlokaal opzoeken wegens een kaart die dezelfde kleur had als het shirt van GJS: rood.

Toen Youri Bos zijn verjaardag ook nog verzilverde met de 3-0 namens GJS leken de Gorkumse Jonge Spartanen af te stevenen op het behalen van het eerste finaleticket.

Rode kaart
Maar niets was minder waar. LRC moest door de rode kaart vijf minuten lang met een man minder spelen, maar toen de Leerdamse formatie weer voltallig was, gingen de Leerdammers nog vol voor een resultaat. De 1-3 van Wesley Swets leek daar niet voldoende voor te zijn, maar wat er in de laatste anderhalve minuut gebeurde, was een fraai zaalvoetbalboek over te schrijven.

GJS zag, nadat beide ploegen nog een gele kaart getoond kregen, de 0-3 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen door twee goals van Arwin van Soest. De Oosterbliek schudde wederom op haar grondvesten door de Leerdamse feestvreugde. LRC knokte zich terug uit geslagen positie en dwong een verlenging af. Mede omdat Sjors Hendriks zijn poging in de allerlaatste seconde van de officiële speeltijd nog via een LRC’er op de lat zag belanden.

Spanning
In die verlenging was de spanning duidelijk voelbaar. Beide ploegen wilden niet verliezen en dat zorgde ervoor dat de kansen zich bepaald niet opstapelden. Maar beide ploegen wisten ook: één kans kan genoeg zijn.

En zo geschiedde. Bartens vuurde de bal richting het vijandelijke doel en zag dat schot gekraakt worden. Het was plotsklaps Rob van den Boom die de bal voor zijn voeten kreeg. Ook zelf leek hij verbaasd, maar de GJS’er bedacht zich net op tijd dat hij de winnende goal op zijn schoen had en schoof de bal binnen. Van den Boom tekende daarmee voor de beslissing van de wedstrijd waardoor we morgen GJS terugzien in de finale.

LRC: Wesley Swets, Arwin van Soest (2x)
GJS: Quincy Bartens (2x), Youri Bos, Rob van den Boom

Heukelum – Kozakken Boys 6-2
De tweede halve finale was een duel dat ook al werd afgewerkt op 29 december van het vorige jaar. Heukelum en Kozakken vergezelden elkaar in groep D van deze editie van de Proxsys Cup. Heukelum won die wedstrijd met 3-2 van de Werkendammers door goals van Benjamin Meijdam, Tim Schwebke en Sil van Putten.

De enige zekerheid die er voor de herhaling van het duel tussen Heukelum en Kozakken Boys was, was dat laatstgenoemde niet opnieuw het doel zou treffen. Van Putten viel in de kwartfinalewedstrijd tegen GRC 14 uit met een afgescheurde achillespees en moest geopereerd worden. Bij wijze van een hart onder de riem droegen de Heukelum-spelers een shirt met Van Puttens rugnummer 12 tijdens de warming-up.

Het gaf Heukelum in de eerste helft nog niet de kracht die de ploeg nodig had. Kozakken Boys trof als enige het doel in het eerste bedrijf via een afstandspoeier van Youri Huijzer. Grote kansen speelden vervolgens verstoppertje en deden dat uitstekend. Daardoor bleef de 0-1 stand tot het rustsignaal behouden.

Heukelum ging meteen na rust vol voor de gelijkmaker en kreeg met enige medewerking van de Werkendamse doelman het gewenste resultaat. Mike Sas bracht eerst knap redding, maar leek zelf ook onder de indruk en gooide de bal zomaar de lucht in. Lars van Honk wist wel raad met dat buitenkansje en ramde de bal binnen: 1-1.

Wat volgde was een tweede helft waar lange tijd geen winnaar in aan te wijzen was. Want toen Benjamin Meijdam Heukelum op 2-1 had gebracht was het Kevin Ippel die de stand meteen weer gelijktrok.

Gas vol open
De wedstrijd leek lange tijd geen winnaar te krijgen, maar dat het in het zaalvoetbal snel gedaan kan zijn, werd in de laatste vijf minuten wel duidelijk. Heukelum zette het gas vol open in de laatste minuten en overrompelde de Kozakken Boys nog compleet. Tim Schwebke en Robin Boekhout voegden zich in het rijtje doelpuntenmakers en omdat Van Honk en Meijdam ook allebei nog een keer scoorde, was het Heukelum dat zich mag melden in grote finale van zaterdagavond.

De finale van de Proxsys Cup 2018/2019 gaat dit jaar tussen GJS en Heukelum.

Heukelum: Lars van Honk (2x), Benjamin Meijdam (2x), Tim Schwebke, Robin Boekhout
Kozakken Boys: Youri Huijzer, Kevin Ippel

(meer foto's en een uitgebreide viodereportage i.s.m. Gorkum TV volgen zaterdagochtend)