HSSC’61 legt koploper Sleeuwijk op de pijnbank: 5-1

16 feb 2019, 22.23Verslag

HEI- EN BOEICOP – HSSC’61 zorgde voor een verrassing door koploper Sleeuwijk met 5-1 te verslaan. Dat de punten op Het Plein bleven was misschien nog niet eens het meest verrassend, de manier waarop was dat wel.

HSSC’61 trad aan zonder de geblesseerde mannetjesputter Kees van den Berg. Met drie verdedigers en Frank de Goeij op het middenveld speelde de thuisploeg met lef. Op een voor hem onbekende positie als linkshalf was De Goeij cruciaal als schakel tussen de solide verdediging en het messcherpe aanvalsspel van de thuisploeg. En dus was De Goeij de man van de wedstrijd bij de thuisploeg.

Of was dat toch Lucas van Dam? Nadat hij voor de winterstop geblesseerd uitviel in de bekerwedstrijd tegen SVW stond hij weer voor het eerst in basis. Hij was ongrijpbaar. Van Dam sneed regelmatig als een warm mes door de Sleeuwijkse boter en leverde met drie assists en één doelpunt een prima wedstrijd af. En dus was Van Dam de man van de wedstrijd.

Moment van glans
Of was dat toch Bas Scheenhart? Natuurlijk was Bas Scheenhart man van de wedstrijd. Vier doelpunten en een assist. Tegen de koploper. Het hele Plein gunde Scheenhart zijn moment van glans. Een luid applaus toen hij drie minuten voor tijd naar de kant gehaald werd.

“In de jeugd heb ik  vast wel eens vier keer gescoord, maar bij de senioren nog niet”, zei de sympathieke Scheenhart na afloop. “Ik had het vandaag wel iets lastiger verwacht, maar na de 2-0 waren we heer en meester. Heel leuk dat ik er vandaag vier maak, maar mij maakt het niet zoveel uit wie er scoort. Al sta ik natuurlijk in de spits en dan is het wel fijn om te scoren.”

Initiatief
Koploper Sleeuwijk pakte in Hei- en Boeicop vanaf het beginsignaal het initiatief. Maar daarmee bracht het de thuisploeg niet van zijn stuk. De thuisploeg speelde met achterin 1-op-1 met lef en liet zich niet imponeren. En uiteraard had de wedstrijd ook ander kunnen aflopen. In de openingsfase hadden de gasten het betere van het spel, maar verdedigde HSSC’61 attent.

Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

En aan de andere kant van het veld toonde de thuisploeg zich uitermate efficiënt. Bas Scheenhart maakte binnen een halfuur een loepzuivere hattrick. Twee keer scoorde hij op aangeven van Lucas van Dam. Tussendoor profiteerde hij bij een prima pass van Nicky van Dam van zwak ingrijpen van de Sleeuwijkse defensie.

Kantelen
Rond de rust had de wedstrijd kunnen kantelen. In de blessuretijd kopte Pasqualle Verwoerdt de 3-1 binnen. Omdat Lucas van Dam daarna nog de kans op de 4-1 langs de verkeerde kant van de paal mikte, bleven de gasten kansrijk.

Kort na de thee was de wedstrijd echter beslist. Sleeuwijk was al vroeg gevaarlijk, maar miste een kans. De eerste aanval van de thuisploeg was wel raak. Dit keer was Scheenhart de aangever en maakte Lucas van Dam heel beheerst af: 4-1.

De drie punten voor de thuisploeg kwamen niet meer in gevaar. Sterker nog, Lucas van Dam bezorgde Scheenhart nog zijn vierde treffer van de middag: 5-1.

Trots
“Een fantastische prestatie”, zei trainer Gerrit Molenaar. “Ik ben ontzettend trots op Bas, die dit seizoen voor het eerst in de spits staat. Hij was altijd rechtsbuiten, maar doet het nu uitstekend.”

Molenaar vond het resultaat ook niet minder dan verdiend. “Vooraf aan dit duel vond ik ieder punt een bonuspunt. Maar ik kan nu niet ander concluderen dan dat er op dit resultaat niets valt af te dingen.  We zijn hier heel blij mee.“

Offday
“We hadden een complete offday”, treurde Sleeuwijk-trainer Pieter Tuns.

Maarten van Hoogevest

Verslaggever regio Leerdam Mail Maarten >