Kozakken Boys baalt van 2-2 tegen Koninklijke HFC

13 aug 2016, 19.34Verslag

(klik op de foto voor meer foto's)

WERKENDAM – Een feilloze voorbereiding is nog geen garantie voor succes. Dat bleek zaterdag op De Zwaaier. Kozakken Boys kwam bij het debuut in de Tweede Divisie niet verder dan 2-2 tegen de Koninklijke HFC.

Aanvankelijk leek Kozakken Boys er een sprankelende voetbalmiddag van te maken. Het liep als een trein bij de thuisclub. Na ruim een half uur prijkte er al 2-0 op het scorebord op De Zwaaier. Het beeld werd vervolgens ruw verstoord door scheidsrechter J. Kooij, die flapperde met kaarten. De penalty voor de Koninklijke HFC was weliswaar terecht, maar de rode kaart voor Quentin Jakoba zwaar overdreven. HFC profiteerde zonder morren van de verwarring bij de thuisclub en stond een paar minuten later bij de rust zelfs op 2-2.

Kozakken Boys was na de rust niet meer bij machte om in ondertal de wedstrijd nog naar zich toe te trekken.

Verziekt
Met het puntenverlies kwamen de spelers van Kozakken Boys met een baalgevoel van het veld. Zo ook Brian Jongeneel. “Er had meer ingezeten. Zeker met elf tegen elf. Je wilt hier gewoon winnen en moet ook winnen. Dan lukt dat niet en dan baal je wel. Die scheidsrechter heeft het voor ons verziekt”, verwoordde Jongeneel het heersende gevoel op De Zwaaier na afloop.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Heer en meester
Danny Buijs kon zich er bij aansluiten. De trainer van Kozakken Boys had zich het debuut in de Twee Divisie na een feilloze voorbereiding ook anders voorgesteld. “We waren heer en meester en speelden net als in de voorbereiding met heel veel druk en heel veel kansen. Na de 2-0 hadden we ook de kans op 3-0. Dan wordt er gewoon een hele domme fout gemaakt in de verdediging, waardoor je HFC terug helpt in de wedstrijd en je met tien man verder moet. Dan geef je eigenlijk heel knullig die 2-2 weg net voor rust en dan moet je de tweede helft gewoon blij zijn, dat je geen goal meer tegen krijgt”, recapituleerde de teleurgestelde Buijs.

Het wegsturen van centrale verdediger Jakoba noopte de trainer in de rust de zaken organisatorisch bij te stellen met het eraf halen van aanvaller Mahmut Sonmez en het inbrengen van verdediger Wesley Pollemans. Daarmee was de slagkracht voorin een stuk minder.

Swingend
Het eerste half uur liet Kozakken Boys zien dat het een ploeg heeft om rekening mee te houden in de Tweede Divisie. Tegenstander HFC werd op alle fronten overklast en de ene na de andere swingende aanval rolde op het vijandelijke doel af. Na elf minuten lag de 1-0 al in het Haarlemse net. Everton Pires Tavares zette goed door en schoof de openingstreffer in de lange hoek. Even later had Tavares ook de vervolgtreffer op de schoen, maar mikte iets te hoog.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Iets over het half uur stond Kozakken Boys wel comfortabel op 2-0. Een afgeslagen hoekschop werd door Brian Jongeneel ingebracht en opnieuw Tavares gaf het laatste tikje. De 3-0, een vrije trap die rechtstreeks in het Haarlemse doel zeilde, ging vervolgens niet door. Waarom was niet duidelijk, maar scheidsrechter Kooij liet wel meer steken vallen. Zo trok hij even later weer een kaart, ditmaal een rode voor de verbaasde Quetin Jakoba die Kevin Sterling onderuit haalde binnen de zestien. De bal ging op de stip en namens HFC noteerde Carlos Opoku de 2-1. Even later lag ook de 2-2 in het Werkendamse net, nadat Sterling nog stuitte op keeper Nils den Hartog en de bal voor de voeten viel van Wessel Boer, die de gelijkmaker in het verlaten doel schoof.

Cynisch
Na de rust leek met het overtal het voordeel de Haarlemse kant op te vallen. Toby Mulder haalde een bal nog van de lijn. Vervolgens zakte de amusementswaarde hard. Scheidsrechter Kooij bleef wapperen met gele kaarten en bleef de opvallendste man. Zelfs trainer Danny Buijs had er een cynisch applaus voor over. Kozakken Boys probeerde het nog wel, maar het kruit was verschoten. Anderszijds kon HFC ook geen potten breken en was de 2-2 wel een terechte uitslag.

“Je hebt 55 minuten met tien man gespeeld, dus dan is het knap, dat je een punt pakt. Alleen het is duur puntverlies. Je had vandaag met drie punten aan de competitie kunnen beginnen. Maar dat is de Tweede Divisie. Als iemand een dure fout maakt, dan wordt het op dit niveau meteen afgestraft”, besloot trainer Danny Buijs met gemengde gevoelens.

Nico van Es

Verslaggever regio Land van Heusden en Altena Mail Nico >