Leerdam Sport royaal onderuit na vroege voorsprong tegen Zuilichem

09 feb 2019, 21.07Verslag

LEERDAM – Leerdam Sport ging zaterdag thuis tegen Zuilichem na een vroege voorsprong door een doelpunt van Reynaldo Zandhuizen nog royaal onderuit. Een mooie snelle tegengoal van Eloys Tapirima na een 1-3 ruststand baatte Leerdam Sport niet meer want Zuilichem won met 2-5 verdiend. Bij de gasten scoorde Michel Kooyman twee keer en benutte aanvoerder Patrick Kooyman twee penalty’s.

Leerdam Sport hoeft dit seizoen voorlopig weinig illusies op een prijs in de vierde klasse te hebben. Daarvoor zijn de prestaties en het spel van de Leerdamse ex-derdeklasser te matig. Voor amper honderd toeschouwers nam Zuilichem in een erg winderig Leerdam met 2-5 overtuigend revanche voor de royale thuisnederlaag op de openingsdag van de competitie.

Vroege voorsprong
Toch nam Leerdam Sport al in de tiende minuut onverwachts de leiding. Bij een mooie pass van Joshua Cohen vlagde Zuilichems grensrechter Joost van Rijnsbergen terecht voor buitenspel van Reynaldo Zandhuizen maar scheidsrechter Paul van der Wiel uit Hank liet op eigen waarneming bewust wel doorspelen. Reynaldo Zandhuizen benutte de uitgelezen kans goed en maakte met 1-0 al zijn negende competitiegoal. Ook na uitvoerig overleg met de Zuilichemse grensrechter keurde de arbiter de treffer namelijk goed: 1-0.

Penalty
Na twintig minuten kwam Zuilichem uit een penalty langszij. Leerdams aanvoerder Mark Steenbeek vloerde de prima solerende Michel Kooyman in het centrum grof en Patrick Kooyman benutte de strafschop: 1-1. Met een gele kaart kwam Steenbeek nog goed weg. Het bleek ook de enige kaart van de sportieve wedstrijd, waarin goed voetbal ook door de erg onstuimige zuidwestenwind voor beide ploegen heel lastig was.

Eigen doelpunt
Reeds drie minuten na de gelijkmaker kwam Leerdam Sport door een eigen doelpunt ongelukkig met 1-2 achter. Bij een terugspeelbal van linksback Omer Faruk Duman trapte keeper Umit Gokdemir op het hobbelige veld half mis en zo verdween de bal onfortuinlijk in het eigen Leerdamse doel: 1-2.

Na een half uur raakte de thuisclub na een nieuwe defensiefout zelfs met 1-3 achter. Ditmaal miste de Leerdamse verdediger Tim Verdier een verre bal van de bezoekers compleet en Michel Kooyman profiteerde dankbaar door de keeper kalm te omspelen en 1-3 te scoren. Vlak voor rust kreeg Leerdam Sport nog een serieuze kans maar Zuilichems keeper Gijsbert van Tongerlo redde op het schot van Dick Schaaij.

Voortvarend
Met Enes Sarikaya als verse kracht startte Leerdam Sport na de thee voortvarend. Binnen één minuut na het herbegin was het al 2-3. Uit een gave voorzet van Dick Schaaij vanaf rechts schoot Eloys Tapirima ineens heel mooi raak: 2-3. Aan de overzijde moest keeper Gokdemir meteen een tweede doelpunt van de rappe en handige Michel Kooyman voorkomen.

Toch kwam Leerdam Sport in deze fase dichtbij nieuw succes. De doelpaal stond de gelijkmaker bij een schot van Dick Schaaij evenwel in de weg. Bij een voorzet van Schaaij schoot Peter van der Laar de bal vervolgens bijna zelfs in eigen Zuilichems doel maar gelukkig voor hem stond keeper Gijsbert van Tongerlo daar op de doellijn nog.

Weer strafschop
Een overtreding van keeper Gokdemir tegen de weer gevaarlijke Michel Kooyman kostte de thuisclub in de 58e minuut evenwel een tweede strafschop. Arbiter Paul van der Wiel was terecht onverbiddelijk en weer benutte captain Patrick Kooyman de penalty: 2-4. Uit een goede vrije trap van Elois Tapirima deed Leerdam Sport nog wat terug doch keeper Gijsbert van Tongerlo redde knap.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

De tweede Leerdamse invaller Jalell Grootbluemink bracht meer snelheid in de ploeg en halfweg de tweede helft had de thuisclub opnieuw bepaald pech. Nu trof Enes Sarikaya onhoudbaar de doelpaal. Daarmee was het Leerdamse verweer echter wel over. Peter van der Laar, Rob Bouman en Michel Kooyman verzuimden voor Zuilichem echter om de marge in het laatste wedstrijdkwart te vergroten. Leerdams derde invaller Jeffrey van Bruchem redde een paniekerige situatie nog ten koste van een hoekschop.

Laatste doelpunt
In de negentigste minuut produceerde Michel Kooyman eindelijk zijn tweede doelpunt van de middag en daarmee de laatste goal van de overigens allang besliste partij. Na drie pogingen in één aanval trof hij tenslotte toch doel: 2-5. Dat werd na vier minuten blessuretijd ook de eindstand: 2-5.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Voor Zuilichem was dat een prima opsteker als opmaat op de topper van komende zaterdag: de laatste derby thuis tegen koploper en fusiepartner Brakel. Met Leerdam Sport gaat het dit seizoen nog niet helemaal naar wens. Door de nederlaag tegen Zuilichem blijft Leerdam Sport in de middenmoot van de vierde klasse steken. Alleen een spectaculaire wederopstanding in de derde en laatste periode zou Leerdam Sport nog perspectief in deze competitie kunnen bieden.

Anton van der Giessen

Verslaggever regio Leerdam Mail Anton >