Nivo Sparta en Roda Boys komen wederom niet verder dan 1-1 gelijkspel

09 feb 2019, 21.44VerslagUpdate

ZALTBOMMEL – De derby tussen Nivo Sparta en Roda Boys eindigde zaterdag voor de tweede keer dit seizoen onbeslist. Net als in de eerste ontmoeting eindigde het in 1-1.

Nivo Sparta startte zaterdag op het eigen sportpark De Watertoren met het vuur in de schoenen. In de eerste minuten overliep de thuisploeg de rivaal compleet. Bij de eerste de beste mogelijkheid was het ook nog eens direct raak. Mo Nikbakht legde vanaf een meter of achttien aan voor een vrije trap. Zijn lage inzet had een verraderlijke stuit, die de ongelukkig ogende Paul van den Elzen te machtig was. Kort daarna dook Nivo Sparta via Willem Looijen wederom gevaarlijk op voor Van den Elzen. De clubtopscorer mocht vanaf zeven meter vrij uithalen om zijn veertiende competitietreffer van het seizoen te maken, maar dit keer wist de Roda Boys-doelman met een knappe reflex zijn doel schoon te houden.

(foto: Marco Oomen)

Na die furieuze openingsfase van Nivo Sparta-kant, sloeg Roda Boys als donderslag bij heldere hemel toe. Een lange crossbal van Junior van Beers, die door de wind gedragen werd, belandde perfect in de loop bij Nils Loef. De rappe buitenspeler soleerde het vijandelijke zestienmetergebied in en wist Christian van Aalst te bereiken. Vanuit een schier onmogelijke hoek wist hij knap op doel te schieten. Rob Goesten wist nog wel een hand tegen de bal te krijgen, maar kon desondanks de 1-1 niet voorkomen.

Wind
Na die gelijkmaker was het daarvoor zo dominante Nivo Sparta het momentum volledig kwijt. Roda Boys had het betere van het spel en kwam via aanvoerder Martijn de Wildt een aantal keren gevaarlijk door. Tot een doelpunt leidden de loopacties van de middenvelder daarentegen niet. Aan de andere kant was Frenk Schaap dicht bij de 2-1, maar zijn schot was een prooi voor Van den Elzen, die nog geen tien minuten later wederom Schaap van scoren hield.

(foto: Marco Oomen)

Op het half uur was de thuisploeg al genoodzaakt te wisselen. De geblesseerde Marvin Westerduin verliet het veld voor Levi Slob. Ondertussen was het niveau, na een spectaculair eerste kwartier, flink afgezakt. Daar had bij vlagen ook de wind zijn aandeel in. Doeltrappen die steil naar beneden vielen, corners die in één keer achter waaiden, inworpen die door een onvermoede windvlaag totaal de andere kant op vlogen: de toeschouwers zagen het zich allemaal voltrekken. Het was bij momenten geen voetbal, maar toevalbal, aldus een spitsvondige supporter.

Credo
De tweede helft ontspon zich als een tactisch steekspel, zoals dat vaker het geval is bij ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Iedere potentiële gevaarlijke uitval werd abrupt in de kiem gesmoord, waardoor er weinig dreiging voor de beide doelen was. De Wildt, die voor Roda Boys in de eerste helft nog de schakel tussen het middenveld en de aanval vormde, kon na rust weinig potten breken. Ook aan Nivo Sparta-zijde was het spel behouden. Pas een kwartier voor het einde moest Nivo-doelman Goesten handelend optreden. Hij tikte een strakke vrije trap van Loef uit de bovenhoek.

(foto: Marco Oomen)

In de laatste tien minuten probeerden beide ploegen de overwinning veilig te stellen, maar dat deden ze beide zonder al te veel risico te nemen. Blijkbaar was het credo om vooral niet te verliezen, in plaats van koste wat kost de drie punten binnenslepen. Dat had overigens aan beide kanten nog wel gekund. Looijen liet na om zich tijdens zijn laatste Bommelerwaard-derby tot matchwinner te kronen. Hij kopte  op aangeven van Nikbakht rakelings langs de kruising. Een kleine vijf minuten daarna kwam Rewien Ramlal een teenlengte tekort om de 2-1 binnen te glijden.

In de derde minuut van de blessuretijd stuurde Van Aalst de pijlsnelle Loef nog eenmaal diep, die na een goede loopactie Goesten onder vuur nam. Via diens borst stuitte de bal nog in de doelmond, maar invaller Nick Linnenbank was net te ver doorgelopen om daarvan te kunnen profiteren.

Mei
En dus moesten beide ploegen zich, voor de tweede keer in twee derby’s, tevreden stellen met een punt. Volgens Nivo Sparta-trainer Theo de Boon had de wind een belangrijke rol voor zich opgeëist: “Het was zó lastig voetballen. Je kon de wedstrijd niet onder controle krijgen, omdat het weer en de wind niet meewerkten. Als de bal de lucht in ging, zag het er niet uit wat er gebeurde. En dan is het natuurlijk heel makkelijk om te zeggen; voetbal dan over de grond, maar als er overal druk op de bal gezet wordt, valt dat niet mee”, aldus De Boon, die niet ontevreden was met de uitkomst, ondanks het feit dat Pelikaan nu op punten gelijk staat.

“In de laatste tien minuten probeerden we de punten nog te pakken, maar je kan in een topper beter één punt hebben, dan nul. We houden Roda Boys in ieder geval onder ons. En de competitie wordt vandaag ook nog lang niet beslist natuurlijk. Dat zal pas richting mei gaan gebeuren.”

Compliment
Ook voor Roda Boys-trainer Frank Brands kon het resultaat slechter: “Ik kan wel leven met een punt. Het was een beetje hetzelfde verhaal als in de thuiswedstrijd; we geven elkaar niet veel toe. In de eerste helft vond ik ons, op de eerste tien minuten na, wat beter. Beide ploegen kregen kansen en in plaats van 1-1 had het bij rust ook 3-3 kunnen zijn. In de tweede helft komt de wedstrijd, mede door de omstandigheden, moeilijk op gang. Gaandeweg zie je dan ook dat beide ploegen vooral willen zorgen dat ze niet verliezen”, analyseert Brands, die zijn ploeg al binnen drie minuten op achterstand zag komen.

“Ja, dat is lastig. Maar daarna hebben we wel de rug gerecht en de beste fase van de wedstrijd gespeeld. Daar moet ik de ploeg een compliment voor geven.”

(meer foto's volgen)

Martin van Hemert