SV Meerkerk kegelt GDC uit de nacompetitie met loeiharde vrije trap

08 jun 2019, 19.36Verslag

EETHEN – In Eethen stonden zaterdag GDC en SV Meerkerk tegenover elkaar in de tweede ronde van de nacompetitie voor promotie. Meerkerk ging het beste om met de stormachtige omstandigheden en Youri van Blanken maakte loeihard het verschil met de 0-1.

Youri van Blanken mocht zich met de 0-1 de matchwinnaar noemen voor SV Meerkerk -dat een week eerder ook al verraste tegen HSSC'61- en stond er begrijpelijk vrolijk bij na afloop. Van Blanken had de juiste optie gekozen om het verschil te maken in de stormachtige omstandigheden, waarin fatsoenlijk voetbal niet mogelijk was. Met de harde wind in de rug joeg Van Blanken een vrije trap loeihard in het gaatje bij de eerste paal in het Eethense doel.

Embedded rich media on Twitter

“Hij zat er goed in. De keeper van GDC stond ver bij de tweede paal. Dus ik denk: ik krul er hem zo gewoon in”, aldus de matchwinnaar, die de schouderklopjes van zijn ploeggenoten in ontvangst mocht nemen.

Goede mix
Bij assistent-trainer Arwin van Dijk, die de honneurs waarnam voor de op vakantie zijnde trainer Gerrie Schaap, stond de tevredenheid ook op het gezicht.

(foto: Eric Schröder)

“We hebben afgelopen winter jeugd doorgeschoven en we hebben het voor elkaar gekregen. We hebben de goede mix gevonden. Bij het ingaan van de winterstop was het nog een drama, maar nadat we het systeem veranderd hebben naar 4-4-2 is het gaan draaien. We hadden ons huiswerk voor het treffen met GDC ook goed gedaan. De tweede helft waren we de bovenliggende partij. De keus om voor de rust tegen de wind in te gaan, was een goede keus”, kon de assistent van Meerkerk vaststellen, dat het allemaal goed was uitgepakt.

Beenbreuk
SV Meerkerk begon dus tegen de stormachtige wind in, maar GDC wist zich met de razende wind mee ook geen raad. De boel werd na vier minuten voor de thuisclub ook al in de war geschopt na een zware tackle op Erik den Ouden. Gevreesd wordt voor een beenbreuk.

Embedded rich media on Twitter

Vervolgens wist GDC zich maar één mogelijkheid te creëren na een voorzet. Menno Schouten kreeg aan de doorschietende bal echter geen richting. Aan de andere kant liet Meerkerk zich tweemaal zien. De poging van Floren Streefkerk verdween over de ballenvanger en Joshua Dikci schoot recht in de handen van keeper Tim van Rooijen.

Overhand
Na de rust had Meerkerk de overhand. Na negen minuten zette Youri van Blanken zich achter een vrije trap. Loeihard vloog de bal vanaf dertig meter langs de kansloze Eethense sluitpost in het doel.

(foto: Eric Schröder)

Na de 0-1 probeerde GDC zich nog wel onder de druk van Meerkerk uit te spelen, maar pas in de slotfase kreeg de dreiging wat gestalte. Met een geweldige reflex haalde keeper Wilco den Tuinder een schot van Joost van Rooijen nog onder de lat vandaan.

Aan de andere kant kwam Meerkerk nog dicht bij een tweede treffer. De pegel van René van Genderen spatte echter op de paal uiteen. Tenslotte riep GDC nog om een strafschop, nadat Wesly van der Wardt onderuit werd geveegd door de uitkomende keeper Den Tuinder. Meerkerk trok de 0-1 over de streep en staat aanstaande zaterdag in Schelluinen in de finale voor promotie naar de tweede klasse tegen De Zwerver.

Terechte overwinning
“Het is een terechte overwinning van Meerkerk”, moest trainer Edin Curic van GDC beamen. “Ik moet Meerkerk ook de complimenten maken. Met de wind in de rug toonden wij te weinig stootkracht. Wat wij in de eerste helft nalieten, deed de tegenstander na de rust wel. De wedstrijd werd beslist met een knal van afstand. Na de 0-1 hebben wij het nog wel geprobeerd met een extra spits, maar helaas is het ons niet gelukt. De stormachtige wind nekte ons. Toch ben ik trots op de jongens. We gaan het volgend seizoen weer proberen.”

Nico van Es

Verslaggever regio Land van Heusden en Altena Mail Nico >